Hrvatski radio

Radio Rijeka

Culture week: "Oživjeti Križanićevu" uoči Student Day Festa

26.05.2015.

10:00

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počinje Culture Week uz ovogodišnji Student Day Festival u Rijeci. Kulturno-kreativni dio festivala odvijat će se od 26. do 28. svibnja, a čine ga radionice, predstava, uređenje i oživljavanje Križanićeve ulice, glazbeni program.

Radionica i predstava: 26. svibnja, od 16 do 18 sati, Rezidencija Kamov u Križanićevoj ulici, radionica "Slojevi", studentice kolegija Objekti za tijelo i prostor. 27. svibnja u 20 sati, u Palachu, predstava "Mutikaša" u suradnji s Gradskim kazalištem Jastrebarsko. 

Culture Week počet će radionicom "Slojevi" pod vodstvom Nenada Robana te komedijom "Mutikaša". 

Drugi dio programa pod nazivom "Oživimo Križanićevu" organiziran je radi revitalizacije zapuštene, ali atraktivne ulice u centru Rijeke. Križanićeva ulica je natkriveni prolaz u kojem su se tijekom godina izmjenjivali razni trgovačko-ugostiteljski sadržaji s prašnjavim prozorima izloga praznih prostora. Sve više tih prostora počinju zauzimati galerije i ateljei riječkih umjetnika, a posljednji useljeni atelje je onaj riječkog rezidencijalnog programa Kamov.

"Oživimo Križanićevu": 26. do 28. svibnja, od 17 do 20 sati, Rezidencija Kamov, radionica litografije. 28. svibnja, Križanićeva ulica, od 17 do 19 sati, otvorenje Nove Križanićeve ulice uz DJ-e, predstavljanje street art umjetnika te vlasnika galerija/ateljea. Dan otvorenih ateljea/galerija, od 17 do 22:30. Kupi, prodaj, oduzmi, dodaj, od 17 do 22:30.

“Oživljavanje“ Križanićeve započinje oslikavanjem murala kojim će riječki street artisti Šumski, Pekmez Med, Džedaj, Nindža Tiger, Ojo Magico i Tifani Rubi zajedno s vlasnicima galerija/ateljea ulici dati novi identitet.

Na Dan otvorenih galerija/ateljea vrata će otvoriti: Petar Đakulović, Maja Vodanović, Alan Alebić, Tomica Grubiša, Morena Brnčić, Gea Golović, Bojan Hercigonja i dr. U prostoru Kamov Petar Đakulović održat će radionicu litografije, a na terasi rezidencije biti predstavljena eksperimentalna video instalacija "The Sun" Željka Baškovića. Posjetitelji će moći na mini sajmu kupiti rukotvorine kreativaca.

Cijeli program bit će i glazbeno začinjen zahvaljujući riječkim DJ-ima i bandu Jonathan koji će specijalno za ovu prigodu nastupiti u akustičnom izdanju. After party je u klubu Život.

Šesto izdanje Student Day Festivala bit će održano 29. i 30. svibnja. Glavne zvijezde su svjetski poznati londonski dvojac SIGMA. Uz njih na glavnom Open air flooru nastupit će regionalna imena, među kojima su S.A.R.S, Let 3, Psihomodo pop, Hladno pivo, Pipschips & Videoclips te Gretta, a na KBS WareHouse Flooru u live act izdanju Aril Brikha i Alexander Kowalski

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.