Hrvatski radio

Radio Rijeka

Damir Orlić: Glumački posao ponovno radim za najbolju publiku na svijetu

21.02.2017.

18:02

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki glumac Damir Orlić u studenome prošle godine otišao je iz Hrvatske drame HNK-a Ivana pl. Zajca u Gradsko kazalište lutaka Rijeka. Osim o novim iskustvima na novome radnom mjestu, Orlić je govorio i o situaciji u riječkome narodnom kazalištu.

"Obično kažu da sam otišao iz velikog kazališta u malo kazalište, ali stvar je samo u kvadraturi", kaže Damir Orlić. "U određenom trenutku potrebno je napraviti promjenu. To se duže vrijeme rađalo u meni. Jednostavno, nekakvo zasićenje, nezadovoljstvo, nisam se osjećao korisnim, a naš posao se ne može raditi bez zadovoljstva", nastavlja Orlić.

Glumački posao, umjetnički posao općenito, kaže, ne može se odrađivati jer je to jako emotivan posao i sve stresne stvari i događaji utječu na njega utječu. "Jednostavno više nisam bio sretan. Neke stvari su se i u mom privatnom životu promijenile, postao sam otac dvoje divne djece, nešto sam malo radio u njihovom vrtiću, a rad s djecom se proteže od nekih mojih glumačkih početaka", govori Damir Orlić.

Zato je najbolji odabir bilo Gradsko kazalište lutaka, čime se nekako vratio svojoj bazi, korijenu i glumački posao ponovno radi, kaže Orlić, za najbolju publiku na svijetu. To su djeca, kod koje nema laži. "Kod njih igra samo istina i kod njih si ili super ili si dosadan. Tu nema sredine. U Gradskom kazalištu lutaka predivna je, vrlo profesionalna atmosfera i imamo puno divnih planova s našom mladom publikom", govori Orlić.

Kao glumac zaposlen u HNK-u Ivana pl. Zajca Damir Orlić nije imao problema, ali je kao čovjek kojega su roditelji naučili da treba reći svoje mišljenje, ma kavo ono bilo, imao problema. "Mislim da živimo u društvu gdje se jamči sloboda mišljenja, pa valjda mogu reći što mislim u određenom trenutku, ali isto tako i da reagiram na nepravdu kada se nekome takva nepravda učini, bez obzira utječe li to na mene ili ne", govori Orlić o radu u Zajcu.

Navodi da se izgubila osnovna nit rada kazališta - HNK je tu radi publike, što je stavljeno u drugi plan. "Ne sviđa mi se što smo u Zajcu postali 'prosvjetitelji' publike jer riječka publika ima pretplatu 30, 40 godina i zna što je kazalište i što su dobre i kvalitetne predstave", smatra Damir Orlić.

"Rekao bih da u Zajcu trenutno vlada 'sjevernokorejska demokracija', gdje se napiše na plakatu da se jamči sloboda govora i mišljenja, ali se ne objesi onaj drugi dio plakata na kojemu treba pisati 'samo nekima' jer u protivnom snosiš posljedice", govori bivši glumac Hrvatske drame. Poslušajte što je sve Damir Orlić ispričao u emisiji Box in:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.