Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva na Krku i Grobniku

21.02.2020.

14:00

Autor: Josip Krmpotić

Glagoljska slova iz Jurandvora na Krku (Boris Šćitar / Večernji list / Pixsell)

Glagoljska slova iz Jurandvora na Krku (Boris Šćitar / Večernji list / Pixsell)

Foto: - / -

Hrvatski sabor proglasio je 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva pa su tim povodom Knezovi krčki Frankopani u petak bili aktivni u kolijevci glagoljaštva, na svom otoku, na dvije lokacije: u opatiji sv. Lucije u Jurandvoru i na Staroj rivi u Baški.

Još su se jednom potrudili podsjetiti na povijest koja nam je odredila budućnost - zainteresiranima su pokazali listinu kneza Mikule IV., glagoljske natpise u kamenu, ali i Krčki statut iz 1388. godine. U Baški su goste upoznali s osnovama glagoljice i približili povijest Knezova krčkih Frankopana.

Na Dan hrvatske glagoljice, u subotu, brojna su događanja u grobničkom kaštelu, u organizaciji Katedre čakavskog sabora Grobnišćine. Od 17 sati, u suradnji s jedinom katedrom čakavskoga sabora koja djeluje izvan granica Hrvatske, u mađarskom gradu Šopronu, organiziraju izlaganje pod nazivom "Promišljanja o Jerolimu, glagoljici i čakavšćini na Dan glagoljice", ali i cjelodnevno druženje članova i prijatelja dvaju katedri.

Gosti iz Šoprona u nedjelju su na Riječkom karnevalu, a poslušajte što nam je predsjednica Grobničke katedre Vlasta Juretić, rekla o sutrašnjem događanju, jednom od onih kojima Rijeci čestitaju na prestižnoj tituli:

Vlasta Juretić o višetjednom izložbenom programu, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.