Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan susjedstva Kuti - Sretno selo Kuti

07.08.2020.

16:32

Autor: Neva Funčić

Foto: Rijeka 2020 - EPK

Foto: Rijeka 2020 - EPK

Foto: - / -

Pod nazivom Sretno selo Kuti, u petak se u malom selu u goranskoj općini Brod Moravice održava Dan susjedstva Kuti, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture. Glavni dio programa održava se u Sretnoj kućici - Hrvatskoj čitaonici sela Kuti i u Donjem stedencu.

Priča je inspirirana događanjima iz prve polovice 20. stoljeća, kada su se u ovom malom selu s tridesetak kuća na sjeveru Gorskog kotara skupili mladi ljudi i uz iznimnog Antona Burića, 1936. godine osnovali hrvatsku Čitaonicu u Gornjim Kutima.

Taj klub čitatelja bio je učeno društvo koje je svim budućim generacijama zacrtalo put znanja. Kuti taj dašak europske povijesti dijele upravo kroz knjige, poticanje i širenje znanja.

Danas u Kutima živi tek tridesetak stanovnika starije dobi i čak 9.000 knjiga. 

Dan susjedstva Kuti počeo je uz čaj i kolače u Hrvatskoj čitaonici sela Kuti, na adresi Gornji Kuti 10a, 51312 Brod Moravice.

Bit će postavljena izložba "Čampi - ili kako reciklirati stari zimski kaput", koja priča priču o izradi platnenih cipela-papuča, koje su nekoć izrađivale domaćice za potrebe ukućana.

Istovremeno je postavljena i izložba "Najmanja, najveća, najdeblja, najtanja, najčitanija knjiga i ona zaboravljena" - izložba knjiga iz zbirke Sretne kućice - čitaonice sela Gornji Kuti. Zanimljivost su, u tri registratora uvezani, časopisi iz 1930. do 1933. godine, rekla je predsjednica Hrvatske čitaonice Kuti Gordana Crnković, te za 17 sati najavila preuzimanje vremenske kapsule 27 susjedstava od susjedstva Novi Vinodolski.

Bit će predstavljeni i europski partneri susjedstva Kuti, Nidzicka Fondacija Razvoja NIDA i Lokalne grupe Dzialania Warminski Zakatek iz Poljske. Poljski prijatelji partneri zbog pandemije COVID-19 poslali su video pozdrave.

U programu sudjeluju predstavnici Općine Brod Moravice, Hrvatske čitaonice sela Gornji Kuti, predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Rijeke 2020.

U 17:30 sati u Donjem stedencu slijedi predstavljanje umjetničke instalacije Buna Bunar autorice Akiko Sato, kao i predstavljanje obnove Donjeg stedenca, izvorišta pitke vode iz 1887. godine koji se nalazi oko 350 metara od središta naselja Kuti. Slijedi šetnja te čitanje pjesama i priča, a potom večernje druženje u Sretnoj kućici. 

Želimo oživjeti selo, budite znatiželjni i posjetite nas, poručila je Crnković. Preporuka je da radnim danima najavite dolazak, a vikendima je Hrvatska čitaonica u Kutima otvorena za posjetitelje. Poslušajte razgovor:

Crnković: Želimo da Kuti budu Sretno selo!, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.