Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan susjedstva Malinska: Posoljena pluća i Jazz na jazu

21.10.2020.

13:03

Autor: Neva Funčić

Foto: Rijeka 2020 - EPK

Foto: Rijeka 2020 - EPK

Foto: - / -

U Malinskoj je održan Dan susjedstva nazvan Posoljena kultura, u sklopu programskog pravca 27 susjedstava Rijeke Europske prijestolnice kulture. More je razlog ostanka mladih u susjedstvu Malinska, a Posoljena kultura govori o soli, začinu bez kojega je sve bezukusno, te o moru kao začinu života.

Dan je počeo otvaranjem eko galerije i sadnjom čempresa na Rajskoj cesti, a nastavio se otvaranjem izložbi radova lokalnih umjetnika i druženjem uz Jazz na jazu. Program su razdijelili na zvukove, mirise i boje. Zvukovi se šire kroz Jazz na jazu, mirisi kroz Posoljena pluća, pri čemu mještani i gosti sade nova stabla, a boje kroz Kreativni rast, akciju i izložbe u koju su uključene sve dobi.

Španjolski prijatelj Malinske i Udruge Termen, što je bodulski naziv za šumsku ciklamu, je grad Bilbao i njihova udruga Ubiqa.

Sva su događanja na otvorenom. Uz šetnicu na Rajskoj cesti ostaje trajni postav radova Kristijana Linardića koji naplavine drva, stare vrše i nađene grane pretvara u životinjske oblike. Iva Labaš i Toni Kraljić, magistri šumarstva, zajedno s djecom iz škole i vrtića posadili su uz šetnicu nova stabla, posoljena pluća, a u centru Malinske otvorene su izložbe duboreza Ivana Orlića (1901. -1985.), slika Ivana Cara, skulptura Kristijana Linardića te murala Nikoline Šeremet i Ivana Cara.

Na jazu i preslici u centru Malinske, gdje se spajaju voda i more, Krčki sopci i Zoran Majstorović trio izveli su tradicionalne lokalne - dubašljanske napjeve u suvremenoj jazz verziji.

Posoljena kultura predstavlja život uz more koji objedinjuje mir i očuvanje okoliša, zdravu prehranu, glazbu i umjetnost. Sve je lokalno, a svjetsko i za buduće generacije, rekao je predsjednik Udruge Termen Toni Kraljić. Poslušajte razgovor:

Tris o Posoljenoj kulturi, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.