Hrvatski radio

Radio Rijeka

Danas počinje Vrisak i Rijeka postaje književno središte Hrvatske

12.05.2019.

11:30

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Drago Glamuzina, Nikolina Radić Štivić, Katarina Petrović i Iris Mošnja na predstavljanju Vriskna novinarima (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / HRT - Radio Rijeka)

Drago Glamuzina, Nikolina Radić Štivić, Katarina Petrović i Iris Mošnja na predstavljanju Vriskna novinarima (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Rijeka na tjedan dana postaje književno središte Hrvatske: počinje riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak. Središnji program odvijat će se u Guvernerovoj palači, a dolaze brojna velika imena hrvatske, regionalne i svjetske književne scene.

"Bila nam je želja objediniti festival na jednome mjestu, iako će biti događanja i na drugim mjestima u gradu, i uz suradnju s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskoga primorja, to nam je i uspjelo", kaže Drago Glamuzina. "Drago nam je da muzej na taj način postaje dio suvremenih kulturnih zbivanja, to nam i jest zadaća", rekla je ravnateljica Nikolina Radić Štivić. "Prostor Guvernerove palače je idealan za ovakva velika i važna događanja, a naš muzej i sam ima razvijenu izdavačku djelatnost, pa će se i naša izdanja na sajmu moći naći po povoljnijim cijenama", ističe ravnateljica.

Glavne zvijezde festivala su velika imena suvremene svjetske književne scene - jamajkanski pjesnik i romanopisac Kei Miller te francuski strip ilustrator Barroux. Višestruko nagrađivani pjesnik, prozaik, esejist i sveučilišni profesor koji živi u Velikoj Britaniji, Miller će predstaviti hrvatsko izdanje svoje poetske zbirke "Kartograf pokušava ucrtati put prema Sionu" u prijevodu Damir Šodana.

Dobitnik engleske nagrade PEN Promotes za 2016. godinu, grafički umjetnik Barroux, predstavlja se kao ilustrator stripa "Alpha: Od Abidjana do Gare du Nord" francuske spisateljice gabonskog podrijetla Bessore. Strip koji prati putovanje afričkih migranata prema Europi na hrvatski je jezik prevela Mirna Šimat.

Iz Londona u Rijeku stiže književnica i prevoditeljica Susan Curtis, osnivačica izdavačke kuće Istros Books koja je jedina u Velikoj Britaniji specijalizirana za suvremenu književnost jugoistočne Europe, kako bi podijelila svoja iskustva s plasiranjem ovdašnjih pisaca na anglosaksonsko tržište. Curtis će sudjelovati i na okruglom stolu posvećenom prevođenju hrvatskih autora na strane jezike. 

U Rijeku dolaze i "jaki" pisci iz okolnih zemalja. Jedan od najznačajnijih slovenskih književnika Drago Jančar predstavit će svoje romane "Drvo bez imena" i "Noćas sam je vidio". Iz Skoplja dolazi Aleksandar Prokopiev, autor zbirke bajki za odrasle "Čovječuljak", kojom je 2011. godine osvojio nagradu Balkanika. Dolazi i jedan od najzanimljivijih suvremenih srpskih pisaca Srđan Valjarević, koji će predstaviti "Dnevnik druge zime", kao i novosadski književnik Laszlo Vegel, sa svojim romanom "Neoplanta" i zbirkom eseja "Exterritorium". Iz Bosne i Hercegovine dolazi pjesnik Darko Cvijetić, autor zbirke "Snijeg je dobro pazio da ne padne".

U Rijeci se očekuju i neki od najboljih autora hrvatske književnosti, poput Julijane Matanović i Pavla Pavličića, Veljka Barbijerija, Zorana Ferića i drugih, a dio će ih po prvi put javnosti predstaviti svoje netom objavljene knjige, poput Damira Karakaša i romana "Proslava" ili Slobodana Šnajdera i memoarske proze "Umrijeti u Hrvatskoj". Tijekom Vriska će 15. svibnja biti dodijeljena i V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman, vrijedna sto tisuća kuna, uz pravo na objavu knjige.

Ukupno će se održati pedesetak književnih, glazbenih, kritičarskih, prevoditeljskih i umjetničkih programa, u kojima će sudjelovati stotinjak umjetnika. Detaljan raspored i satnicu događanja možete pogledati ovdje. Festival će pratiti i bogata ponuda knjiga hrvatskih nakladnika po sniženim cijenama, a sajam će ostati otvoren i nakon festivala - sve do kraja svibnja. Na Vrisak poziva umjetnički direktor festivala Drago Glamuzina - poslušajte:

Glamuzina o Vrisku: "Želimo da dođu i oni koji ne vole promocije knjiga!", pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.