Hrvatski radio

Radio Rijeka

Današnje predavanje u Galeriji Principij: “Povijest polarne fotografije”

20.11.2021.

12:21

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Galerija Principij

Foto: Galerija Principij

Foto: - / -

Austro-ugarska je organizira dvije Arktičke ekspedicije. Prva je bila 1872-1874. godine, kada se brodom "Admirala Tetgetthoff" otkrilo Arktičko otočje Zemlja Franje Josipa. Na brodu je od 24 člana posade, pola su bili pomorci s Jadrana, iz Rijeke, Istre, Kvarnera, i Dalmacije.

Ekspediciju je tijekom odlaska na sjever fotografirao austrijski mornarički fotograf Willhelm Burger. Snimio je oko stotinjak fotografija Spitzbergena, Novaja Zemlje te brodove "Admiral Tegetthoff" i "Isbjorn" koji su sudjelovali u ekspediciji.
 
Druga ekspedicija bila je na Arktički otok Jan Mayen 1882-1883. u sklopu Prve međunarodne polarne godine. Od 14 članova ekspedicije  pola su bili naši pomorci. Jedan od učesnika ekspedicije, Richard Basso, ima je funkciju ekspedicinog fotografa te je tijekom godinu dana boravka na otoku snimio preko 200 fotografija, prvenstveno dokumentarnih koje su bila osnova i za izradu zemljopisnih karata.
Foto: Galerija Principij

Foto: Galerija Principij

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.