Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dani Drenove: bajkoviti svijet slika Tihomira Ivančana

14.07.2017.

13:29

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Dana Drenove u petak 14. srpnja, u 19 sati, bit će održana svečana sjednica Vijeća Mjesnog odbora Drenove. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel obići će prije toga Zavičajni muzej Drenove. U 20 sati u Mjesnom odboru Drenova bit će otvorena izložba drenovskog slikara Tihomira Ivančana.

Tihomir Ivančan je počeo slikati 1996. godine i ovom izložbom obilježava 20 godina stvaralaštva. Iako njegovi roditelji potječu iz Podravine, iz mjesta Hlebine u kojem je nastala diljem svijeta poznata hrvatska naivna umjetnost, Tihomir je Drenovčanin i zato je Drenovu izabrao za obilježavanje velikog jubileja.

Njegovi prvi potezi kistom inspirirani su Podravinom u koju je često odlazio u djetinjstvu, a tamo je upoznao svijet naivne umjetnosti. "Bio je to jedan sasvim običan ljetni dan 1996. godine kada sam posjetio slikarski atelier umjetnika Stjepana Pongraca. Nisam mogao niti slutiti da ću od tog dana početi ozbiljnije se baviti slikarstvom. Svako moje likovno izražavanje dotad nisam smatrao ozbiljnim niti sam mislio da će mi ta 1996. promijeniti život...", kaže Tihomir. 

Član je Hrvatskog  društva naivnih  umjetnika u Zagrebu od 2010. godine. Izlagao je na mnogim skupnim izložbama diljem Hrvatske i priredio desetak samostalnih izložbi. Izlagao je na međunarodnom festivalu naivne umjetnosti u Madridu, u širom svijeta poznatoj galeriji Eboli te u Briselu gdje je bio jedini predstavnik Hrvatske na Međunarodnom bijenalu svjetske naivne umjetnosti, a stručni sud nagradio ga je 3. mjestom.

"Kvarner, to je nešto sasvim drukčije od Podravine... Nalazi se na granici gdje prestaju planinski masivi Gorskog kotara i mora, gdje je priroda opet tako posebna i čarobna, a tek onaj doživljaj kada s planine gledaš more u daljini, to je nešto posebno...", priča autor kojeg priroda najviše inspirira.

Izlagao je i u Katowicama u Poljskoj na Međunarodnoj izložbi naivne umjetnosti te u Moskvi na poziv kustosice galerije Art Balkans. Njegova slika nagrađena je 2013. godine u okviru American Art Awardsa – nagrade koju dodjeljuje osam vodećih galerija u Sjedinjenim Američkim Državama - za prikazivanje ženske erotike slikane uljanim bojama na slici "Oni su je vidjeli". 

Osim slikarstvom, Tihomir se bavi i pisanjem kratkih priča koje objašnjavaju događaj na slici, svaka slika ima popratnu kratku priču. Planira u budućnosti objaviti i knjigu kratkih priča.

Drenovska umjetnička priča bit će predstavljena u prostorijama Mjesnog odbora Drenova u petak, 14. srpnja. Otvorenje je u 20 sati, a uz Klapu Škrljevo, nastupit će i drenovski Trio Sižene.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.