Hrvatski radio

Radio Rijeka

Danilo Šerbedžija: Korona je za našu umjetnost strašna, film treba publiku!

09.09.2020.

12:37

Autor: Neva Funčić

Danilo Šerbedžija (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Danilo Šerbedžija (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Danilo Šerbedžija dobitnik je Zlatne Arene za najbolju režiju i najbolji film "Tereza37" na ovogodišnjem 67. Pulskom filmskom festivalu. O filmu u doba korone razgovarali smo na otvorenju festivala povijesnoga dokumentarnog fima u HKD-u na Sušaku u Rijeci.

Drugog dana četvrtog History Film Festivala prikazuju se četiri dokumentarna filma: poljski "Slučaj Johanne Langefeld", španjolski "Francov život u boji", francuski "Argentina 500" i ruski "Cesta 101". Projekcije počinju u 18 sati, a u HKD-u na Sušaku večeras se otvara i program u povodu stote obljetnice rođenja Federica Fellinija. Uz izložbu fotografija sa scenama sa snimanja, iduća tri dana gledatelji će vidjeti dokumentarne filmove o njegovu radu i životu. 

Ocjenjivati tuđe filmove je lako ako su filmovi dobri i ako su članovi žirija stručni, rekao je Danilo Šerbedžija, jedan od četvorice članova međunarodnog ocjenjivačkog suda 4. History Film Festivala. Zajedno s kolegama iz SAD-a, Izraela i Mađarske, od prijavljena 134 filma iz 37 zemalja odabrao je 21 film za konkurenciju HFF-a. Nekoliko filmova je odskočilo kvalitetom, zaista je ekipa HFF-a skupila niz jako kvalitetnih filmova, tvrdi Šerbedžija.

Kaže kako je za nastanak filma "Tereza37" trebalo čak osam godina. "Film je takav posao, ništa ne ide na brzinu, a treba i vremena da se skupi novac", rekao je Šerbedžija. Trud je urodio žetvom čak šest Zlatnih Arena - za najbolji film, režiju, scenarij, montažu, šminku i najbolju žensku sporednu ulogu.   

"Tereza37" život je počela na ljetnim projekcijama u kinima na otvorenom, uz odličan prijem publike. Šerbedžija ističe kako je publika za film jako važna. "Film je storen da se gleda na velikom platnu, zato je korona za našu mladu umjetnost strašna. Jako sam zabrinut zbog toga, zato mi je jako drago da neki festivali nisu odustali od publike", rekao je Danilo Šerbedžija.

Što je rekao o odnosu prema glumcima, o snimanju s ocem i prijateljicama, o glazbi i filmskim planovima, poslušajte u razgovoru:

Danilo Šerbedžija: Korona je za našu umjetnost strašna, film treba publiku!, pripremila Neva Funčić

Galerija
Otvorenje HFF-a (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-
Otvorenje HFF-a (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Otvorenje HFF-a (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Otvorenje HFF-a (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.