Hrvatski radio

Radio Rijeka

Davna prošlost Jadrana: kako se plovilo i živjelo u antičko doba

17.12.2015.

13:38

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci otvorena izložba "Aquileia - Salona - Apollonia. Putevima Jadrana od 2. stoljeća prije Krista do početka Srednjeg vijeka". Postav je rezultat međunarodne suradnje u okviru programa "Adiaticummare - Adriatlas".

Začetnik i voditelj programa je Francis Tassaux, profesor emeritus na Sveučilištu Bordeaux 3 i istraživač pri centru Ausonius iz Francuske. U programu sudjeluju znanstvenici svih zemalja koje okružuju Jadransko more - a to su Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija - kako bi sakupili najvrjednije podatke o arheološkim lokalitetima od željeznog doba do sredine 8. stoljeća, koji su nastali i razvijali se upravo zahvaljujući jadranskim plovnim putevima što su spajali Istok sa Zapadom i Sjever s Jugom.

"Ova će izložba ukazati na ulogu jadranske obale u povezivanju Istoka i Zapada, Balkana i Italije, još od antičkih vremena, i na ulogu koju Hrvatska i danas ima u okviru Europske unije", ističe arheolog Ranko Starac, kustos u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja u Rijeci.

Posjetitelji do 26. veljače mogu razgledati postav - amfore, uljanice, keramičko posuđe, ulomke crkvenog kamenog namještaja, primjerke kamene skulpture - s arheloških nalazišta na pdručuju Istre, te Kvarnerskih otoka i podmorja. Poslušajte što o izložbi kaže Ranko Starac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.