Hrvatski radio

Radio Rijeka

Davorin Jurković: nagrađeni fotograf koji otkriva goranske posebnosti

15.04.2021.

11:12

Autor: Nenad Lučić

Dio pobjedničke fotografije laneta (Foto: Davorin Jurković Photography)

Dio pobjedničke fotografije laneta (Foto: Davorin Jurković Photography)

Foto: - / -

Nakon što je na fotografskom natječaju Hrvatske zajednice županija, među 2700 radova najboljom proglašena fotografija laneta, snimljena u Gorskom kotaru, malo koga je iznenadilo da je autor Davorin Jurković iz Liča, koji svojim fotografskim umijećem otkriva prirodne posebnosti goranskoga područja.

Jurkovićeva je pobjednička fotografija na društvenim mrežama dobila 7800 glasova, a  pritom je privukla pozornost pratitelja iz Hrvatske, ali i inozemstva. Bolji poznavatelji prirode u fotografiji će "iščitati" zanimljivu priču. Naime, nije lako uočiti i fotografirati lane u prirodnom okruženju, dok ga njegova majka nastoji prikriti od neželjenih pogleda divljih zvijeri.

Mnogi koji na takvo mladunče naiđu, pojašnjava Jurković, pomisle kako je ono napušteno, no pritom uvijek treba računati na moguću blizinu majke i činjenicu da je ono lišeno svih mirisa i zaštićeno prirodnim okruženjem. Kada se sve to uzme u obzir, i sam autor pobjedničke fotografije naglašava kako je njezin nastanak posljedica sretnih okolnosti. Međutim, ne treba pritom zanemariti ni fotografsku umješnost pri korištenju objektiva i drugih dijelova opreme.

Pobjeda na natječaju "Volim svoju županiju" samo je dio zanimljive priče o Davorinu Jurkoviću koji je i dosad imao natječajnih uspjeha u Hrvatskoj, a njegovo je umijeće privuklo je pozornost ruskih, austrijskih te mnogih drugih ljubitelja fotografije diljem svijeta.

Posebno imponira njegova iznimno bogata fotografska zbirka ptica. Naime, njome je otkrio da na prostoru Općine Fužine stalno ili povremeno prebiva 106 ptičjih vrsta, a među njima i neke rijetke poput modrovrane, čija se brojnost procjenjuje na nevelikih pedesetak jedinki u cijeloj Hrvatskoj.

Sve to posljedica  je višegodišnje ustrajnosti i strpljivosti, uz koju je broj objavljenih fotografija na društvenom profilu Davorina Jurkovića dosegnuo desetak tisuća. "Vjerujem da sam na taj način dao doprinos otkrivanju niza prirodnih posebnosti Gorskog kotara koje su ranije bile skrivene, a da je to potrebno, pokazuju i ova pandemijska vremena u kojima se ljudi sve više okreću upravo prirodi", kaže naš sugovornik.

U predivnim fotografijama Davora Jurkovića uživajte na ovom linku, a u nastavku poslušajte razgovor s autorom: 

Davorin Jurković objektivom bilježi goranske posebnosti, pripremio Nenad Lučić

Galerija
Davorin Jurković (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-
Dio bogate kolekcije fotografija ptica (Foto: Davorin Jurković Photography), Foto: -/-Predivni motivi prirode (Foto: Davorin Jurković Photography), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.