Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Decameronu" snažni pljesak oduševljenja za svjetski izrađenu predstavu

09.12.2020.

12:24

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Redatelj - dramaturg Luciano Delprato vrhunski je modernizirao i ažurirao jedno od najpoznatijih renesansnih djela književnosti, Boccacciov "Decameron", koji je sinoć premijerno prikazan u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u izvedbi Talijanske drame.

Zadivljujuća snaga igre i uživljenost glumačke ekipe osvojila je publiku od prvog trenutka - slikovno, zvukovno, tjelesno, obojano. Plod svestranog životnog iskustva i neposrednog dodira sa životom i zdravom firentinskom sredinom velikoga talijanskog pripovjedača, argentinski redatelj Luciano Delprato pretočio je u mnoštvo pitanja današnjeg vremena i našega okruženja, slikajući deset predstava u predstavi, zanimljivo, maštovito, u različitim žanrovima, osebujnim rečenicama i promišljanjima u kojima pronalazimo sve one sitne i krupne detalje od kojih se sastoji naš život.

Umjesto crne kuge, imamo kovid u plaštu punom upitnika i želje za odgovorima, ali prema kojem se odnosimo s prskavom znatiželjom. Svaka priča ima svog redatelja i svoju temu - ljubav, prevaru, veselu ili  tužnu zgodu, internetski život, ples uz DJ-a, a sve je zaokruženo sjajno odabranom glazbom i songovima, kao i jednostavnom i svrsishodnom scenografijom i šarenilom kostima koji se stilom provlače iz renesanse do danas.

Vrhunski su u izvedbu ubačene lutkarske komponente, duhovite dosjetke i razigrane kombinacije glumaca, u kojima muškarci imaju ženske uloge i obratno. I teško je izdvojiti tko je bio bolji jer svi su igrali jednu zajedničku igru u kojoj su uživali. A sve, poput leptirovih krila, lagano, lepršavo, duboko osjećajno i proživljeno, puno smijeha, topline i sjete, čežnje za ljudskošću, onom koju nam danas kao da žele oduzeti.

Epidemiološki malo publike, ali dugi, snažni pljesak oduševljenja za svjetski izrađenu predstavu. Poslušajte osvrt:

Decameron, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.