Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice ponovno na tragu goranske starine

11.07.2015.

12:22

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedan od načina kako dobro provesti vruć ljetni dan je odlazak u Gorski kotar, primjerice na Petehovac kod Delnica, gdje se može uživati u svježem planinskom zraku te glazbi i običajima u povijesnom duhu.

Nakon trogodišnje stanke Turistička zajednica grada Delnica u svoju je ljetnu ponudu na prostoru Planinskog centra Petehovac iznova odlučila uvrstiti manifestaciju pod nazivom Na tragu goranske starine. Riječ je o događaju kojim se posjetiteljima na zanimljiv način predstavljaju tradicionalna jela, zanimanja te druga obilježja baštine Gorskog kotara.

Najveći dio programa čine glazbeni i folklorni sadržaji. To je tek dio nastojanja da se obilježja prošlosti uklope u zanimljivu delničku ponudu, objašnjava direktorica turističkog ureda u Delnicama Mirela Srkoč Šenkinc. Uz zabavni program, sudionici će se moći natjecati u goranskoj košnji u tradicijskoj nošnji, piljenju trupaca i svrdlanju.

Ti su tradicionalni ljetni poslovi uobličeni u zanimljiva natjecanja, a u gastonomskom dijelu ponude posebnu pozornost privlači starinski način izrade maslaca u tzv. žvajkaru ili stapu, od posebnog mlijeka, odnosno vrhnja. Sve to traje nekoliko sati, težak je posao, ali rezultat - domaći maslac na domaćem kruhu - itekako je vrijedan.

Za one koji teže pondose visoke ljetne temperature, smještaj Planinskog centra Petehovac na 1035 metara nadmorske visine bio je i više nego dobar razlog za posjet manifestaciji Na tragu goranske starine. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.