Hrvatski radio

Radio Rijeka

Četiri riječka asa na Izložbi hrvatskog dizajna i jedno priznanje

10.01.2023.

20:15

Autor: Tatjana Sandalj

Hrvatski paviljon "Togetherness - Togetherless"

Hrvatski paviljon "Togetherness - Togetherless"

Foto: Bosnić i Dorotić / DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam

U zagrebačkoj Laubi - Kući za ljude i umjetnost u utorak je otvorena bijenalna Izložba hrvatskog dizajna. Među 324 izložena profesionalna i studentska dizajnerska rada su i četiri riječka, povezana s DeltaLab - Centrom za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam te Sveučilištem u Rijeci.


Posebno priznanje Hrvatskog dizajnerskog društva dobio je projekt hrvatskog paviljona "Togetherness / Togetherless" za Venecijanski bijenale – 17. Međunarodnu izložbu arhitekture 2021. godine u kategoriji Profesionalni dizajn: cjeloviti projekt / proizvod. 

Fiume Fantastika u knjizi

Fiume Fantastika u knjizi

Foto: Karla Jurić / DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam

Izložba hrvatskog dizajna je najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj i predstavlja najbolja dizajnerska ostvarenja iz protekle dvije godine. Radovi su podijeljeni u osam profesionalnih i studentskih kategorija, od vizualnih komunikacija i dizajna ambalaže, preko modnog i dizajna u digitalnim medijima do cjelovitih projekata, prostornih i grafičkih intervencija i koncepata.


Prvi put, poslije desetogodišnjeg gostovanja u Muzeju za umjetnost i obrt, koji je u procesu obnove poslije potresa, izložba je postavljena u Laubi - Kući za ljude i umjetnost. Posebnost je ove godine i rekordan broj prijavljenih radova i najobimnija selekcija koja je predstavljena izložbom. Prvi put studentski radovi koji će biti predstavljeni dolaze sa sedam visokoškolskih ustanova iz Hrvatske te dvije iz inozemstva.


Znači, prvi put od 1999. godine prijavljena su čak 573 rada. Od toga su Robert Čanak, Dario Dević, Nataša Njegovanović, Luka Perić, Cvetka Požar, Zlatka Salopek Radić i Juraj Zigman odabrali 258 profesionalnih i 66 studentskih radova.


Na izložbi su predstavljeni i riječki, odnosno, projekti koje partnerski potpisuje Sveučilište u Rijeci i njegova sastavnica DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam.


Knjiga "Fiume Fantastika" čiji su izdavači Sveučilište u Rijeci – DeltaLab & Oaza, a koju su dizajnirali Maša Poljanec i Leo Kirinčić predstavljena je u kategoriji Profesionalni radovi: dizajn vizualnih komunikacija. Timeline ili vremenska crta s izložbe "Fiume Fantastika: Fenomeni grada" čiji koncept i dizajn potpisuju Marino Krstačić Furić i Ana Tomić predstavljeni su u kategoriji Profesionalni radovi: prostorne i grafičke intervencije i sistemi.


U kategoriji Profesionalni radovi: cjeloviti projekt / proizvod na popisu je projekt hrvatskog paviljona "Togetherness / Togetherless" za Venecijanski bijenale – 17. Međunarodnu izložbu arhitekture 2021. godine, a čiji autorski tim čine i članovi DeltaLaba.


U istoj kategoriji je i projekt Memori, igre pamćenja s riječkim motivima, nastao u okviru Zaklade Sveučilišta u Rijeci. Memori kartice ilustrirala je riječka umjetnica Ana Glažar, tekstove je napisao Velid Đekić, a vizualno oblikovanje potpisao je dizajner Jan Pavlović


Izložba i njen katalog, Pregled hrvatskog dizajna 2122, dokument su razvoja hrvatskog dizajna kroz vrijeme, njegovih najvećih postignuća i tekućih trendova, poručuju organizatori.


Više o projektima možete pročitati OVDJE, a u Leksikonu Radio Rijeke je o sudjelovanju DeltaLaba na izložbi dizajna govorila voditeljica projekta Morana Matković. Rekla je i da je Timeline s izložbe "Fiume Fantastika" postao dijelom fundusa Muzeja grada Rijeke, a ostatak poslušajte u nastavku:

Timeline izložbe Fiume Fantastika

Timeline izložbe Fiume Fantastika

Foto: Jure Živković / DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam

DeltaLab na bijenalu hrvatskog dizajna

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.