Hrvatski radio

Radio Rijeka

Deset godina riječke Osnovne baletne škole: završna produkcija u HNK Zajcu

19.06.2017.

14:42

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples, koja djeluje pri Osnovnoj školi Vežica, slavi desetu obljetnicu postojanja. Završna produkcija "Pogled s vrha prstiju - The best of X" je 20 i 21. lipnja u HNK Ivana pl. Zajca.

Učenici škole su u ovoj su kalendarskoj godini nastupili na brojnim događanjima, natjecanjima i gostovanjima, gdje su osvojili čak 22 nagrade za grupne i individualne nastupe - bili su, između ostalog, na Danima plesa u Opatiji, Festivalu inkluzivne scene, završnoj produkciji Škole za balet i ritmiku u Zagrebu, regionalnom i državnom natjecanju glazbenih i plesnih škola Hrvatske, međunarodnom natjecanju Concorso Internacionale di danza u Udinama te međunarodnom natjecanju Balance u Sarajevu.

Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Vežica osnovana je 2007. godine, i prva je osnovna plesna škola u Primorsko-goranskoj županiji s programima klasičnog baleta i suvremenog plesa. Danas broji 15 školskih i šest predškolskih razrednih odjeljenja. U prve razrede ove su godine upisali 123 učenika, i to prije jesenske audicije, koja tek slijedi na početku sljedeće školske godine.

Škola njeguje bliske odnose sa zajednicom kroz projekte školskog ansambla. Surađuju, između ostalih, i s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Udrugom za scenske umjetnosti Prostor Plus, s riječkom Udrugom osoba s cerebralnom i dječjom paralizom te Udrugom za sindrom Down – Rijeka 21.

Ove godine su za završnu produkciju pripremili najbolje koreografije iz svoga desetogodišnjeg djelovanja. U utorak 20. lipnja u 19:30 te srijedu 21. lipnja u 19:30 sati, na pozornicu HNK Zajca izaći će više od 140 učenika škole kako bi predstavili svoje umijeće. Uz njih, nastupit će i gosti iz Baleta riječkog HNK, riječke plesne scene, Plesne grupe "Magija" iz Udruge CDP Rijeka, Škole za balet i ritmiku iz Zagreba te Glazbene akademije iz portugalske Alcobaçe.

Završna produkcija vrhunac je rada učenika i njihovih učitelja tijekom netom završene školske godine i svih pozivaju da dođu pogledati program koji su pripremili - a ulaznice za prvu večer već su rasprodane.

Kako se radi i uči u baletnoj školi, kako je upisati, kakvi su izgledi za otvaranje srednje plesne škole - poslušajte u razgovoru s ravnateljicom Violetom Nikolić, pročelnicom za klasični balet Tinom Zubović i profesorom klasičnog baleta Igorom Čupkovićem: 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.