Hrvatski radio

Radio Rijeka

Deset izvrsnih klapa na "Bašćinskim glasima"

29.11.2013.

19:17

Autor: Ivica Vrkić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Bašćinski glasi", tradicionalni glazbeni susret koji krajem studenog okuplja najbolje dalmatinske i hrvatske klape, bit će održan u subotu 30. studenog u HKD-u na Sušaku.

Nastupit će deset klapa, i to tri ženske i sedam muških: Luka iz Rijeke, Neverin i Mriža iz Splita, Teranke iz Pule, Kampaneli iz Donje Kaštele, Kožino i Munita iz Zadra, Baciera iz Bola, Vinčace iz Novog Vinodolskog te pobjednici ovogodišnjeg festivala u Omišu, muška klapa Pinquentum iz Buzeta.

Sve klape koje nastupaju na Bašćinskim glasima svoj repertoar izvode a cappella, odnosno bez pratnje instrumenata, a dio programa ove će godine biti posvećen nedavno preminulom pjevaču Vinku Coci koji je i sam pjevačku karijeru počeo u klapi.

Ovaj je susret jedina klapska manifestacija u Primorsko-goranskoj županiji, a time i u Rijeci, koja je održala tradiciju dugu 21 godinu te se s ponosom identificira kao program očuvanja hrvatske kulturne i glazbene baštine, čiju su vrijednost od samog početka prepoznali Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, kao i glazbena struka.

Ulaznice za Bašćinske glase mogu se kupiti u Caffe-baru Gradina na Trsatskoj gradini te na blagajni HKD-a tri sata prije početka programa. Početak je u 19:30 sati. Opširnije u prilogu Ivice Vrkića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.