Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:56 / 06.10.2020.

Autor: Albert Petrović

Desetogodišnja Alisa Ciglar Tišljar nagrađena za najbolju kratku priču

Alisa Ciglar Tišljar (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Alisa Ciglar Tišljar (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Druge večeri Festivala europske kratke priče u Exportu na Delti sinoć su proglašeni najuspješniji sudionici nagradnog natječaja za kratku priču. Pobjednica je desetogodišnja Zagrepčanka Alisa Ciglar Tišljar, a nagrađena je za priču "Duga na kraju puta, budućnost se čini ljuta".

Natječaj je bio namijenjen mladim piscima do 19 godina, a zajedno s Festivalom europske kratke priče provela ga je Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Na natječaj objavljen sredinom srpnja, čija je tema bila "Vizije budućnosti", prijavljene su ukupno 53 priče učenika osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske, ali i susjednih država.

"Bila sam jako iznenađena i još sam uvijek! Vraćala sam se s francuskog kad je učiteljica rekla: 'Sad molim jedan veliki pljesak za Alisu!' Priopćila mi je da sam pobijedila na natječaju! Htjela sam napisati lijepu priču s puno rime i finih dodataka. Pročitala sam puno knjiga - Harrija Pottera, Šumu Striborovu... Mnoge sam već i zaboravila, i puno sam vježbala za ovu priču koju sam pisala mjesecima", kaže mlada autorica Alisa Ciglar Tišljar.

Član žirija Davor Mandić naprosto je faciniran Alisinim uratkom kojim je, kako kaže, pomela konkurenciju. "Morate uzeti u obzir da je ovo natječaj za osnovno i srednjoškolce, što je, prema mišljenju mnogih, nepravedno prema malima. Međutim, Alisa je upotrijebila formu od koje zaziru mnogi jer je teška i zahtjevna, a to je lirska proza - i to nevjerojatno uspješno i s puno sadržaja! Ima tu epidemije, potresa, ekologije, brige za prirodu... Zbog ovakvih stvari vrijedi raditi ovaj posao jer svako toliko pojavi se neki 'Messi', i to, čini se, češće nego u nogometu", rekao je Mandić.

Poslušajte prilog:

Alisa i njezina pobjednička priča, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.