Hrvatski radio

Radio Rijeka

Devete simfonije Mozarta i Dvořáka uz mladog maestra Valentina Egela

30.06.2020.

20:21

Autor: HRT - Radio Rijeka

Mlada europska dirigentska zvijezda: Valentin Egel (Foto: HNK Zajc)

Mlada europska dirigentska zvijezda: Valentin Egel (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

Niz simfonijskih koncerata u Zajcu nastavlja se dvjema izvedbama koncerta "Iz Novoga svijeta". Riječkim simfonijskim orkestrom prvi će put ravnati mladi maestro Valentin Egel, prošlogodišnji pobjednik Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata "Lovro von Matačić" u Zagrebu.

Iste je godine Valentin Egel bio i laureat natjecanja svih njemačkih muzičkih akademija te dirigentskog natjecanja Radijskog simfonijskog orkestra Leipzig, a uvršten je na popis dirigenata sutrašnjice Njemačkoga foruma dirigenata.

Dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji "Franz Liszt" u Weimaru u Njemačkoj i u Bloomingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. S obzirom na to da potječe iz glazbene obitelji, bavio se glazbom od najranije dobi – klavir, violina i Dječački zbor katedrale u Freiburgu.

Ravnao je orkestrima kao što su Radijski simfonijski orkestar iz Leipziga, Filharmonija BBC-ja Manchester, Državna filharmonija Nürnberg, Berlinska filharmonija, Bugarski komorni orkestar, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i dr. Između ostalih, radio je sa solistima kao što su Bruno Delepelaire, Fabrice Millischer i Reinhold Friedrich.

Na programu koncerta naći će se dvije devete simfonije: jedna Wolfganga Amadeusa Mozarta i druga Antonina Dvořáka, glasovita veličanstvena "Iz Novoga svijeta".

Četverostavačnu Devetu simfoniju, prvu svoju simfoniju u C-duru, Mozart je vjerojatno skladao u srpnju 1772. u Salzburgu, između dviju svojih turneja po Italiji, na koje je kao "čudo od djeteta" redovno odlazio, jednako kao i diljem Europe, nastupajući pred kraljevima i caricama na brojnim dvorovima. Tijekom svoga kratkog života uspio je skladati brojna djela, što ih i danas slušamo s ushićenjem i divljenjem. 

Dvořákova Deveta simfonija "Iz Novoga svijeta"  zasigurno najpopularnije i najizvođenije njegovo djelo. Riječ je o remek-djelu što ga je slavni češki skladatelj napisao za boravka u Americi. Naime, kada je Dvořaku bilo 50 godina, američka milijunašica Jeannette Thurber željela je unaprijediti glazbenu kulturu u svojoj domovini, pa je osnovala konzervatorij koji je morao početi s radom, a bez velikog imena na mjestu direktora, to se nije moglo ostvariti.

Tražilo se veliko, poznato i ugledno skladateljsko ime u Europi, a izbor je pao na Antonina Dvořaka. No, gospođa Thurber nije željela samo direktora nego i skladatelja koji će stvoriti američku nacionalnu glazbu. A Dvořak je ispunio ne samo njezina, nego i očekivanja ostalih Amerikanaca, mnogo više nego što su se mogli i nadati.

Upozorio ih je na to da Amerika ima vrijednu i originalnu vlastitu narodnu glazbu, naročito u napjevima Afroamerikanaca i Indijanaca. Na čudesan način, Dvořak je, upivši te napjeve i dodajući mnogo svoje slavenske češke duše, stvorio prvu američku nacionalnu simfoniju "Iz Novoga svijeta", čiji je uspjeh bio senzacionalan.

Koncerti Riječkoga simfonijskog orkestra na programu su u četvrtak i petak, 2. i 3. srpnja, u 21 sat u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.