Hrvatski radio

Radio Rijeka

Digitalizacija fotografija Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca (1946.-1980.)

01.12.2020.

13:10

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Plakat u svili predstave Dubravka, prve predstave u tadašnjem novoosnovanom Narodnom kazalištu Rijeka (Foto: HNK Ivan pl Zajc)

Plakat u svili predstave Dubravka, prve predstave u tadašnjem novoosnovanom Narodnom kazalištu Rijeka (Foto: HNK Ivan pl Zajc)

Foto: - / -

Završen je projekt "Digitalizacija fotografija Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca (1946.-1980.)" koji je, u suradnji s Odsjekom za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, vodio arhivar HNK Ivana pl. Zajca Ervin Mičetić.

U ovom važnom projektu digitalizaacije vrijedne arhivske građe riječkog HNK sudjelovao je Laboratorij za istraživanje kulturne složenosti pri Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, a u rad su bili uključeni studenti Odsjeka za kulturalne studije. Rezultat njihove suradnje i zajedničkog rada je objava čak petstotinjak starih fotografija predstava Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca na platformi Topoteka.

Galerija uključuje i fotografije Gundulićeve "Dubravke", prve službene predstave na hrvatskom jeziku u riječkom Kazalištu, premijerno izvedene 20. listopada 1946.

Sa kazališnim arhivarom, Ervinom Mičetićem razgovarala je Gloria Fabijanić Jelović:

Ervin Mičetić, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Naslovna strana biltena izdanog 1955 povodom desete godišnjice rada kazališta (Foto:  Ervin Mičetić)

Naslovna strana biltena izdanog 1955 povodom desete godišnjice rada kazališta (Foto: Ervin Mičetić)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.