Hrvatski radio

Radio Rijeka

Digitalne razglednice 27 riječkih susjedstava odaslane širom Europe

29.05.2020.

09:52

Autor: Hina

Susjedstvo Mrkopalj na Cipru (Foto: Rijeka 2020)

Susjedstvo Mrkopalj na Cipru (Foto: Rijeka 2020)

Foto: - / -

Slanjem digitalnih razglednica iz svih 27 susjedstava Rijeke Europske prijestolnice kulture, danas se obilježava Dan europskih susjeda, a time istoimeni kulturni program - 27 susjedstava EPK - nastavlja svoj rad nakon izolacije.

Iz svih 27 susjedstava Rijeke - Europske prijestolnice kulture putovat će digitalne razglednice s porukama o prijateljstvu, novim stečenim iskustvima u zemljama Europske unije i o temama koje su zajedičke europskim susjedstvima.

Glavni cilj kulturnog programa "27 susjedstava" je razvoj lokalnih zajednica, priopćeno je iz tvrtke Rijeka 2020 koja provodi projekt EPK - Rijeka 2020. Ove godine razglednice nose i poruke podrške svima koji su posljednjih mjeseci osjetili i osjećaju iznimno teške posljedice pandemije.

Kako navode iz Rijeke 2020, posebno osmišljenom akcijom "Pozdrav iz" te zajedničkim slanjem velikog broja razglednica iz svakog susjedstva, Europski dan susjeda ove godine dobiva dimenziju stvarnog iskustva izolacije prouzročene krizom zbog kovida 19.

Tako se ovogodišnje slanje razglednica provodi u digitalnom formatu, pa će susjedstva slati e-razglednice putem elektroničke pošte.

U tom dijelu programa sudjeluju sva susjedstva EPK, pa se pozdravi Europi šalju iz Kampusa, Turnića i Mlake, Škurinja, Drenove, Pehlina, Lovrana, Opatije, Kostrene, Crikvenice, Novog Vinodolskog, Matulja, Kastva, Jelenja, Čavli, Praputnjaka, Delnica, Fužina, Mrkoplja, Gomirja, Kuti, Broda na Kupi, Raba, Grada Krka, Malinske, Vrbnika, Grada Cresa i Unija.

Prethodnih godina je na više od dvije tisuće europskih adresa, 27 susjedstava slalo motive kojima su opisivane teme i programska usmjerenja svakog pojedinog susjedstva, a ove godine šalju svoje uspomene s putovanja i susreta u europskim susjedstvima u kojima su boravili 2019 godine.

Tako će Malinska slati svoje razglednice sjećanja na posjet španjolskom Bilbau, gdje su razgovarali o kulturi u sferi turizma i predstavljali svoj program "Posoljena kultura".

Gomirje šalje razglednice s boravka sa studijskog putovanja u London gdje su posjetili britanske partnere Green Wise People s kojima su razmijenili iskustva o razvoju projekta "Forest Schooling" i pedagoškim mjerama smanjivanja broja sati provedenih ispred ekrana.

Mrkopalj će se pak prisjetiti boravka u Nikoziji na Cipru i razgovora o geopolitičkoj situaciji na tome otoku i njegovoj razdijeljenosti, kao i predstavljanja mrkopaljske "Škole mira" kao jedinstvenog programa koji je obilježio Mrkopalj tijekom 90-ih.

Obilježavanje Europskog dana susjeda započelo je 1999. u Parizu, a sada ga obilježava više od 1450 gradova i mjesta u više od 36 europskih zemalja, s više od 30 milijuna sudionika. Želi se ukazati na probleme otuđenja i usamljenosti, kao i na odnos individualizma i zajednice u urbanim i suburbanim prostorima, u kojima se socijalne veze sve više gube i nestaju, stoji u priopćenju tvrtke Rijeka 2020.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.