Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dinamično ljeto za riječke knjižničare: novi prostori

22.06.2015.

10:13

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gradskoj knjižnici Rijeka je vruće. Ne samo zbog meteorologije nego i zbog toga što su nakon dugog niza mirnih godina ušli u period kad se mnogo toga mijenja. Dva nova knjižnična prostora i jedan novi bibliokombi su teme njihovih slatkih ljetnih briga.

Usred ljeta Središnji odjel Gradske knjižnice zatvorit će vrata na petnaest dana, a onda beletristika seli u Filodrammaticu, a stručna literatura ostaje u starom Središnjem odjelu, uz periodiku i informatiku. Riječ je o 60 tisuća svezaka što će ih udomiti prostor donedavne knjižare u Filodrammatici i 40 tisuća svezaka stručne literature što će konačno biti dostupni u otvorenom pristupu.

Knjižničare najviše veseli što više neće knjige morati donositi iz priručnih prostora te što će se korisnicima moći posvetiti na drugačiji način. Do kraja godine treba u novi prostor u Dvorani mladosti na Trsatu useliti i 17 tisuća svezaka ogranka Sušak što je zatvoren još 2008. godine. I dok Filodrammatica ne zahtjeva puno opreme, na Trsatu će najprije trebati odraditi grube radove, a onda tek slijedi opremanje vlastitim sredstvima knjižnice.

I kao da 375 kvadrata u Filodrammatici i još 300 na Trsatu nije dovoljno, uskoro kreće natječaj za izvođača nadogradnje bibliokombija koji je nedavno stigao. Tako će napokon na svjetlo dana knjige iz spremišta koje je nedavno zatvoreno zbog narušene statike, a onda možda i dio fonda što je u spremištu u Ulici Andrije Kačića Miošića. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.