Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Đir po Pećinama" otkriva nam tajne pećinskih vila i vrtova

10.06.2015.

13:22

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Velike ili male, javne ili tajne, strastvene ili platonske - često su se ljubavi događale baš po đardinima ili parkovima. Upravo jedna takva priča čeka nas sutra na Pećinama.

Ta je ljubavna priča začinjena ružmarinom koji i danas raste u nekom od vrtova pećinskih vila. Priča prati medeni mjesec Nade Brlić Ružić i supruga Viktora Ružića koji su u Italiji ubrali grančicu ružmarina s groba Francesca Petrarce i donijeli je na Sušak, a kasnije prenijeli u Vilu Ružić. Bilo je to davne 1918. godine.

Ružmarin je rastao i danas se vjeruje kako u Rijeci postoji izdanak baš toga "ljubavnog" ružmarina. Taj se ružmarin baš volio širiti, rekla nam je gospođa Radojka Puhalović, uz Theodora de Canzianija jedna od organizatora manifestacije „Đir po Pećinama".

Ali, to nije sve. Zašto je Plumbum značajan, kako su prvi planinari s Pećina 1888. krenuli tada Dorotejskom cestom (danas Šetalište 13. divizije) od Piramide do Plumbuma i zasadili sadnice u današnjem parku, kojeg prerijetko pogledamo? Možda i ne znamo da je tamo japanska pagoda i pitamo se zašto nikad nismo ušli u taj parkić, sjeli i opustili se, bar na tren?

A što sve skrivaju pećinske vile i njihovi vrtovi doznajte u četvtak 11. lipnja, na Svjetski dan vrtova, u „Điru po Pećinama u 19 sati. U razgovoru s Theodorom de Canzianijem i Radojkom Puhalović donosimo vam tek dio tajni, ostalo saznajte u "Điru po Pećinama":

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.