Hrvatski radio

Radio Rijeka

Djeca sjede?! Pokrenimo ih pričom u pokretu "Čarobna svirala"

26.05.2018.

15:43

Autor: Tatjana Sandalj

Ulomak plakata predstave (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Ulomak plakata predstave (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Novu u ciklusu pričopredstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka, ovih dana premijerno će gledati djeca Dječjeg vrtića Rijeka. Zapravo, sudjelovat će, po svojoj volji, u izvedbi priče u pokretu "Čarobna svirala".

Prvi put poslije 2012. riječki lutkari gostovat će na drugom kontinentu. Predstava "Wanda Lavanda", s kojom je glumac-lutkar Zlatko Vicić osvajao nagrade na festivalima i zaslužio godišnju Nagradu Grada Rijeke, gostovat će na Šibenskom festivalu djeteta, zatim na Festivalu levande na Hvaru, a u kolovozu i na lutkarskom festivalu u Teheranu, u Iranu, na kojem je riječko Gradsko kazalište lutaka nastupilo prije 20 godina.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka sezonu zatvara novom pričopredstavom, pričom u pokretu "Čarobna svirala" koju je autorski oblikovala riječka glumica lutkarica Almira Štifanić. Predstava nije ni klasična lutkarska, ni dramska forma već scenska vježba u vježbovnom smislu riječi. 

Izvodi ju u suradnji s kolegom Alexom Đakovićem, ali kažu da izvedba, u formi i trajanju, ovisi ponešto i o sudjelovanju publike. Naime, interaktivni oblik pripovijedanja u fokusu ima kretanje, mišljen je za otvorene prostore, a sadržaj priče potiče publiku na pokret te razvija maštu, pažnju i kreativnost najmlađe kazališne publike.

Kako je predstava neobično zamišljena tako i nema uobičajene premijere u zgradi GKL-a Rijeka. Za sad uz "Čarobnu sviralu" će se zabavljati djeca Dječjeg vrtića Rijeka, ali je predstava i dio ovogodišnjeg EPK Tobogana, pa će biti izvođena i u javnom prostoru. 

Stalno se žalimo da nam djeca sve više i duže sjede. Pokrenimo ih pričom, pozivaju Štifanić i Đaković - poslušajte više:

Đaković, Štifanić, Wanda i Vicić na druženju s novinarima (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Đaković, Štifanić, Wanda i Vicić na druženju s novinarima (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.