Hrvatski radio

Radio Rijeka

Djelo Saše Šantela u Narodnoj čitaonici u Rijeci

02.11.2015.

11:47

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba djela slovenskoga slikara, grafičara i skladatelja Aleksandra Saše Šantela otvara se u Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka večeras u 18:30. Među ostalim, vidjet ćemo djela nastala za njegova boravka u Rijeci i Sušaku.

Aleksandar Saša Šantel (Gorica, 1883. - Ljubljana, 1945.) prvi je ilustrator literarnoga diva Velog Jože, djela Vladimira Nazora. S Rijekom, odnosno Sušakom povezan je i činjenicom da je od 1918. do 1920. predavao u Ženskoj realnoj te Kraljevskoj realnoj gimnaziji. To je vrijeme zabilježio na nekoliko grafika s motivima iz Staroga grada, Trsata i Kvarnera te drugim radovima. Šantel je trag ostavio i u nizom skladbi za pjevačke zborove koje je ovdje vodio.

Izložba koja u Rijeku dolazi iz Ljubljane većim dijelom prikazuje ostavštinu obitelji Šantel o kojoj skrbi Igor Longyka i temeljno je koncipirana kao izložba ex librisa. Ipak, u njenom riječkom postavu, predstavit će se dio Šantelova opusa vezan uz hrvatsku književnu baštinu te djela nastala tijekom kratkoga boravka u Sušaku i Rijeci.

U riječkoj Narodnoj čitaonici na Korzu izložba radova Saše Šantela bit će otvorena do srijede 11. studenoga. Katalog izložbe možete preuzeti iz priloga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.