Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Dobar tek” - novi termin premijere

09.02.2021.

11:00

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: - / -

Predstava "Dobar tek“ Gradskog kazališta lutaka Rijeka komedija je o ljudskim slabostima, koju fizičkim teatrom i suvremenom klaunerijom dočarava četvero izvođača. Premijera je odgođena zbog bolesti glumca, a novi termin je 11. veljače u 17:30 i 19 sati.

Hrana je božanstvena, posluga besprijekorna, a gost se uvijek osjeća poput kralja - no ovoga puta stvari ne idu kako bi trebale, usprkos tome što se vlasnik i konobari iz petnih žila trude da očaraju kritičara. A kad on, nezadovoljan, pucne prstima, prva se zvjezdica odmah gasi. I je li to onda još uvijek najbolji restoran u gradu..?

Autorski projekt kolega iz Slovenije Ane Duše i Tina Grabnara metafora je svijeta u kojem živimo, svijeta u kojem smo za što veći broj zvjezdica (lajkova, pratitelja, fanova...slobodno nastavite niz), odnosno za uspjeh, spremni učiniti (gotovo) sve. 

"Nešto što je jelo i hrana postaje teatar apsurda", tumači ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir. "Događaju se razne komične situacije koje nam govore o postizanju uspjeha pod svaku cijenu. No, sve kreće po zlu i cijeli svijet se odjednom okrene naopačke, što je u skladu sa situacijom u kojoj živimo, premda je rad na predstavi započeo prije nego što smo znali da će restorani biti zatvoreni kao što su sada", kaže Lupi Alvir. 

Predstavu nose glumci Petra Vučković, Andrea Špindel, Tilen Kožamelj i Damir Orlić, koji u svojim izvedbama spajaju dječju naivnost i spretnost školovanoga glumca. Klaunovi se kao poetična kazališna forma zasnivaju na razotkrivanju onoga što kod sebe nastojimo prikriti, misleći da drugi to ne vide - a budući da klaunovi to čine na dobroćudni način koji izaziva smijeh i radost, time nam omogućavaju da lakše prihvatimo manje dobre strane sebe i drugih.

"Nije riječ o klasičnoj lutkarskoj predstavi, već je ova predstava bazirana na fizikalitetu glumca. Riječ je o igranoj glumačkoj, točnije mimskoj predstavi, koja kombinira klauneriju i elemente komedije. Namijenjena je uzrastu od pet godina nadalje, ali mislim da je mogu gledati i mlađa djeca, kao i odrasli", kaže ravnateljica.

Predstava "Dobar tek" dio je projekta Rijeke Europske prijestolnice kulture. Premijera je u Gradskom kazalištu lutaka danas, a nakon toga igra sve do sredine mjeseca. Ulaznice se mogu nabaviti putem platforme mojekarte.hr ili na blagajni kazališta sat vremena prije početka predstave, uz mogućnost online rezervacije putem mrežnih stranica GKL-a.

Gradsko kazalište lutaka poštuje sve propisane epidemiološke mjere, što znači da trenutačno u publici smije biti 16 gledatelja istovremeno. Zbog toga su premijerne predstave rasprodane, no za ostale izvedbe još ima ulaznica. Poslušajte razgovor s Magdalenom Lupi Alvir:

"Dobar tek": predstava s četiri klauna i pet zvjezdica, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.