Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dobitnici nagrada ''D. Gervais'': Željko Špoljar i Nikola Kraljić

27.09.2013.

13:23

Autor: Gloria Fabijanić Jelović / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Roman ''Štakorbar'' autora Željka Špoljara iz Zagreba dobitnik je ovogodišnje književne nagrade ''Drago Gervais'' u kategoriji najboljeg neobjavljenog književnog djela, dok je zbirka pjesama ''Barka na vezu'' autora Nikole Kraljića dobitnik iste nagrade u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekome od idioma čakavskog narječja.

Na natječaj Drago Gervais u kategoriji neobjavljenih radova pristigao je 101 rad, dvostruko više nego prije dvije godine, a za nagradu objavljenih knjiga na čakavskom kandidirano je sedam izdanja. Nagrade će biti uručene na prigodnoj svečanosti 25. listopada u 12 sati u riječkoj gradskoj vijećnici, a navečer će biti upriličeno druženje s nagrađenim autorima.

Književna nagrada Drago Gervais dodjeljuje se svake druge godine, nagrada iznosi 20 tisuća kuna, a dobitnik za neobjavljeno djelo stječe i pravo objave nagrađenog rada.

Predsjednik Prosudbenog povjerenstva Aleksandar Mijatović o izboru suda kaže: Izabrali smo rukopis ''Štakorbar'' Željka Špoljara zato što je riječ o tekstu koji uvodi inovaciju u žanr  Kunstlerromana, karakterističan za hrvatski moderni roman. U njemu problematizira i na drugačiji način postavlja klasične motive putovanja, pripadnosti, očinstva te istražuje njihov odnos prema subjektivnosti, zajednici, politici itd. ''Barka na vezu'' je zbirka pjesama Nikole Kraljića, čuvenog hrvatskog i čakavskog pjesnika u kojoj on na neki način zaokružuje svoj pjesnički prosede, svoje pjesničke tehnike. On intimizira svoje pjesničko iskustvo, pretvara introvertni pjesnički čin u konstitutivni moment poetike.

Poslušajte što je o nagrađenima doznala Gloria Fabijanić Jelović u razgovoru s članom povjerenstva Davorom Mandićem:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.