Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dobrodošli u svijet filma: koncert Brass & percussion ansambla u HNK Zajcu

07.03.2019.

11:42

Autor: T. Petrović Čemeljić

Brass & percussion ansambl orkestra Opere (Foto: HNK Zajc)

Brass & percussion ansambl orkestra Opere (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

Brass & percussion ansambl orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca donosi neke od najpopularnijih melodija iz glasovitih filmskih hitova američke, ali i europske produkcije: "E.T.", "Život je lijep", "Robin Hood", "Jurski park", "Pirati s Kariba", "Sedmorica veličanstvenih", "Ratovi zvijezda"...

Filmska glazbena remek-djela dugo se pamte i postaju dio kolektivne memorije, poput, recimo, teme "Ratova zvijezda" Johna Williamsa. Upravo će glazba ovog američkog skladatelja biti najzastupljenija na programu koncerta u nedjelju 10. ožujka. U više od šest desetljeća dugoj karijeri, Williams je skladao neke od najprepoznatljivih partitura u filmskoj povijesti, od kojih će se na koncertu izvoditi i glazba iz filmova "E.T.", "Kuka" i "Jurski park". Williams je za svoju filmsku glazbu osvojio čak pet Oscara.

Na programu koncerta naći će se i glazba još dvaju oskarovaca: Nicole Piovanija iz filma "Život je lijep" te medley popularnih glazbenih tema što ih potpisuje dvostruki dobitnik Oscara, legendarni Nino Rota, autor glazbe za najznamenitije filmske klasike, poput trilogije "Kum" i filmova "Amarcord" ili "La dolce vita".

Glazba filmu može dati posve novu dimenziju, postati važan dio radnje ili još jedan "lik", ali može i nastaviti samostalni život te čak nadići popularnost filma za koji je stvorena.

Na nezaboravne prizore i najpoznatije filmske priče publiku će glazbom podsjetiti članovi Brass & percussion ansambla orkestra riječke Opere: Ivica Lukanec, Tina Horvat i Luka Horvat na trubama, hornisti Vinko Rožić, Sergey Rosul, Vasil Yenko i Tomislav Pavlić, trombonisti Marijan Orešković, Barbara Ćavar i Petar Tepšić te Romano Hantih na tubi, Antonio Ceravolo na timpanima te Pedro Rosenthal Campuzano i Dario Grgurić na udaraljkama. Koncert počinje u 19:30 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.