Hrvatski radio

Radio Rijeka

09:52 / 21.10.2016.

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

"Dogma" i "Šah mat": apstraktan i moderan balet

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novu baletnu sezonu HNK Ivana pl. Zajca otvara u petak, 21. listopada, baletnom večeri s dvije predstave: "Dogma" i "Šah mat". Ravnatelj Baleta Barasz Baranyai ujedno je koreograf "Dogme", a drugu koreografiju potpisuje gost iz Francuske Raza Hammadi.

"Dogma" je apstraktni balet koji podrazumijeva izvedbu neopterećenu pričom i slobodnu od konkretnog, odnosno konačnog značenja. Krhkost neupitnosti ijednog pogleda ili mišljenje zrcalit će se u plesu koji će svakom gledatelju ispričati neku sasvim drugu i autentičnu priču.

Suvremena tehnologija video projekcije i mapiranja udahnut će još jednu dimenziju plesnoj umjetnosti koja će poticati stvaranje različitih interpretacija izvorno "čistog" pokreta. Predstavom se želi postići stapanje mogućeg s nemogućim - stvarni pokret s video projekcijom, ples na prstima s osuvremenjenim koracima, pokret koji je apstraktan s pokretom koji nosi jasno značenje i osobni smisao, tumači koreograf Barasz Baranyai.

"Šah novela" Stefana Zweiga iz 1942., kao i istoimeni njemački film iz 1960. godine koji je velikim dijelom snimljen upravo u Rijeci, bili su podloga za scensku adaptaciju baleta "Šah mat". Priča nas uvlači u život izoliranog i maltretiranog čovjeka čiji je um, zahvaljujući maloj knjizi o vrhunskim partijama šaha, iz konfuzije i ludila prebjegao u genijalnost. Na putničkom brodu za Argentinu, taj nepoznati Dr.B, na opće zaprepaštenje, pobjeđuje šahovskog prvaka... i onda pristaje na uzvratni susret.

Nesvakidašnja priča, kao i preplavljujuća glazba Straussa i Šostakoviča, potaknule su jednog od najuspješnijih, ali i najzahtjevnijih francuskih jazz koreografa Razu Hammadija, da postavi "Šah mat" kao moderni balet. Koreografskim stilom koji izrasta iz već legendarne i u klasičnom baletu utemeljene jazz dance tehnike Matta Mattoxa, Hammadi će naglasiti psihološki konflikt između reda i kaosa, promišljanja i sumanosti, ljubavi i manipulacije.

Poslušajte izjavu Marte Kanazir:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.