Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:42 / 22.10.2016.

Autor: Franka Zlatić

"Dogma" i "Šah mat": apstraktna baletna večer i zadovoljna publika

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novu baletnu sezonu u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca otvorila je sinoćnja premijera predstave "Dogma" & "Šah mat". Apstraktna baletna večer popunila je kazalište i ostavila publiku bez daha.

Prvi dio predstave pod nazivom "Dogma", u koreografiji Balazsa Baranyaija, ujedno i ravnatelja baleta, pokazala je savršenu simbiozu pokreta, zvuka i kostima. Praćena zvukovima skladatelja 20. stoljeća Arva Parta i Jodya Talbota te uz video projekcije, "Dogma" je dodirima ostavljala nedorečenost i ukazivala na individualnost pojedinca.

"Šah mat", drugi dio predstave, u adaptaciji francuskog koreografa Raze Hammadija, bio je nešto klasičniji, s jasno podijeljenim ulogama i radnjom. Hammadi je, za razliku od Baranyaijeve "Dogme", u "Šah matu" plesom stavio naglasak na psiho-fizičke promjene glavnog lika, uz dašak ljubavi i manipulacije, a s glazbom Dmitrija Šostakoviča i Johanna Straussa.

Kostime je za oba dijela predstave osmislila Sandra Dekanić. Publiku su plesači ostavili bez daha, a "Dogma" je ostavila nezaboravan dojam, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.