Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dokumentarac "Da je meni ono što mi nije" otvorio Liburnia Film Festival

27.08.2019.

10:02

Autor: HRT - Radio Rijeka

Liburnia Film Festival održava se na opatijskoj Ljetnoj pozornici (Foto: LFF)

Liburnia Film Festival održava se na opatijskoj Ljetnoj pozornici (Foto: LFF)

Foto: - / -

Sinoć je otvoreno 17. izdanje najstarijega hrvatskog festivala dokumentarnog filma - Liburnia Film Festival Festival započeo je filmom Višnje Skorin "Da je meni ono što mi nije", a publika će do 30. kolovoza moći pogledati 31 dokumentarac, od kojih se 19 natječe za sedam festivalskih nagrada.

Ovogodišnji festival na Ljetnu pozornicu u Opatiji donosi čak četiri svjetske premijere, a svojim programom odaje počast posrnuloj hrvatskoj brodogradnji. Organizatori iz Udruge Liburnia Film Festival ističu kako time žele dati barem simboličnu podršku recentnim dešavanjima u Uljaniku i 3. maju, pa će u pratećem programu prikazati nekoliko filmova na temu brodogradnje.

Festival je započeo projekcijom filma Višnje Skorin "Da je meni ono što mi nije", emotivnom pričom o životnim stranputicama, ali i ambicijama, ispričanom kroz iskustvo Sandre Jurak, koja nakon godina prisutnosti na estradi i rada u medijima kreće nanovo, čisteći stanove i skrbeći za starije, no s najvećom željom da se ponovno posveti glazbi. Nakon toga publika je imala priliku pogledati svjetsku premijeru filma "Hipokritovi sinovi" redatelja Antona Mezulića, koji prati jednu od najvažnijih i najaktualnijih borbi u hrvatskom društvu – borbu za obrazovanje.

Drugi slot prve večeri festivala, obilježen morskim dubinama, otvorio je film Renate Poljak "Još jedan odlazak", koji nas je odveo na putovanje podmorjem Brijuna, gdje se nalazi admiralski brod "Vis", potopljen kako bi postao turistička atrakcija za ronioce.

Zadnji film prve večeri festivala, "Lavovi Visa" redatelja Nicola Bongiorna, odveo nas jena poprište Viške bitke iz 1866. godine, simbola pomorskog ratovanja i prve velike pomorske bitke u kojoj su sudjelovali oklopljeni brodovi i brodovi na parni pogon. Prvu večer festivala zaokružio je nastup kantautora Marka Rogića, poznatijeg kao White on White.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.