Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dokumentarac o nekadašnjim kupovinama u Trstu uskoro u nezavisnim kinima

11.09.2017.

17:10

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dokumentarni film "Trst, Jugoslavija" Alessija Bozzera, koji podsjeća na vremena kada je Trst bio šoping-meka za građane ondašnje Jugoslavije, počinje igrati ovaj tjedan u nekoliko nezavisnih hrvatskih kina.

"Višesatno putovanje fićom po traperice i kavu prelazilo je granice obične trgovine, a njegovo geopolitičko značenje, potkrijepljeno arhivskim snimkama i toplim sjećanjima svjedoka tog vremena, sažeto je u nostalgičnom, mozaičnom dokumentarcu Trst, Jugoslavija", napominje se u najavi filma, nastalog u koprodukciji Italije, Hrvatske i BiH.

Sedamdesetih i osamdesetih godina, s povoljnim cijenama i šarolikim izborom, Ponterosso je za Jugoslavene bio omiljena šoping-destinacija, mjesto sudara kapitalizma i komunizma, za ljude s ovih prostora prozor u kapitalizam, a za Talijane dodir s istočnim susjedima.

Beskrajni redovi autobusa parkiranih na rivi, ilegalne mjenjačnice, gužve u trgovinama, skrivanje robe na carini - prizori su koje će prepoznati svi koji su barem jednom, zbog kupovine traperica, tenisica ili kave u Trstu, ranom zorom uzbuđeni kretali na višesatno putovanje.

Davno prošlo vrijeme redatelj oslikava uz pomoć rijetkih arhivskih snimki i razgovora sa svjedocima, od Tršćana do popularnih lica iz bivše Jugoslavije, poput Rade Šerbedžije i Gorana Bregovića.

Priča objedinjuje sjećanja ljudi željnih djelića zapadnjačkog života te stručnjaka i povjesničara koji govore o geopolitičkom kontekstu cijelog fenomena kao iznimci koja je dokazivala mogućnost suradnje blokovski opredijeljene Italije i komunističke, nesvrstane Jugoslavije.

Film Trst, Jugoslavija premijerno je prikazan na Liburnia film festivalu, gdje je gostovao i redatelj filma. Tijekom rujna i listopada prikazivat će se u riječkom Art-kinu Croatia (od 18. rujna) te u Rovinju (Kino Antonio Gandusio), Varaždinu (Kino Gaj), Splitu (Kino Karaman), Zaboku (Zelena dvorana), Puli (Kino Valli), Samoboru (Kino Samobor) i Zagrebu (Kino Europa).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.