Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dokumentarac o palači obasjanoj mediteranskim suncem

06.06.2016.

12:33

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu obilježavanja 120. godišnjice izgradnje Guvernerove plače u Rijeci snimljen je dokumentarni film "Palača obasjana mediteranskim suncem" scenarista i redatelja Vanje Vinkovića. Planirana su još dva nastavka.

U četrdesetminutnom filmu gledatelje se upoznaje s izgradnjom Guvernerove palače i graditeljem Alajosom Hauszmannom, posjetima careva i hrvatskih kraljeva Josipa II. i Franje Josipa, heroinom Karolinom Riječkom Belinić te sa skrivenim tunelima ratnog skloništa i ostalim zanimljivim povijesnim pričama Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci.

Kako kaže scenarist i redatelj Vanja Vinković, radnja počinje posjetom cara Josipa II. u Rijeci. "Film smo nastojali napraviti na suvremen način, prilagodljiv televizijskom emitiranju i prvi je u nizu serijala posvećenog riječkoj povijesti", govori autor filma.

Izdan je i DVD, a planira se snimiti još dva dokumentarna filma o povijesti Guvernerove plače, iznimnim predmetima muzejskih zbirki i najznačajnijim povijesnim osobama čije je djelovanje povezano s palačom. 

Poslušajte što o filmu i palači govore Vinković i viša muzejska pedagoginja Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Denis Nepokoj te pogledajte najavu filma:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.