Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dokumentarni film u nastajanju: "Izvorni sjaj"

17.02.2022.

14:27

Autor: Tatjana Sandalj

Restauratorice još uvijek izazivaju pozornost prolaznika

Restauratorice još uvijek izazivaju pozornost prolaznika

Foto: Antonio Zulijani / Level52

Radovi na obnovi fasade Žaljezničkog kolodvora u Rijeci primiču se kraju, a filmska ekipa kamerom prati posljednje zahvate restauratorske ekipe. Snima se dokumentarni film o kiparicama restauratoricama koje vraćaju izvorni sjaj riječkom arhitektonskom dragulju.

Kratkometražni dokumentarni film "Izvorni sjaj" u fokus stavlja svakodnevicu kiparica restauratorica. Praćenjem njihovog života i rada na površinu izviru teme o napornom fizičkom radu, iznimnoj pedantnosti, fizičkoj i mentalnoj snazi radnica koje ruše rodne stereotipe.


"Upravo nas je jedan novinski članak ponukao da im pristupimo. Čitajući članak koji ih je prezentirao kao stereotipe 'bauštelaca' koji piju pive i zvižde na skeli, odlučio sam se obratiti Eni Jukopili, jednoj od kiparica restauratorica koja je ujedno i voditeljica tima u tvrtki koja radi na obnovi željezničkog kolodvora", kaže Toni Juričić, koautor filma.


Juričić je u tandemu s Biancom Dagostin došao na ideju filmom pokazati koliko je profesija kipara restauratora kulturno i društveno važna. Osim zanatskih detalja, priča otvara i pitanja kakvo je ono o rodnoj ravnopravnosti.


"Njihov optimizam i snaga potaknuli su želju da ovu priču snimimo i podijelimo s gledateljima. Već smo odradili nekoliko snimanja. U planu je da do kraja ožujka dovršimo produkciju na terenu te krenuti u montažu filma. Zahvalni smo tvrtki Terracotta d.o.o., koja radi na obnovi Željezničkog kolodvora, što nam je dopustila da kamerom pratimo tijek radova", istaknula je koautorica Bianca Dagostin.


U produkciji su uključeni i Mateo Jurčić kao direktor fotografije te Saša Vukosav kao organizator lokacija. Glazbu i zvuk na filmu potpisuje jedan od producenata Sanel Isanović. "Izvorni sjaj" producira nagrađivana labinska tvrtka Level 52, a projekt sufinancira Hrvatski audiovizualni centar i Grad Rijeka.


Galerija
Jedna od restauratorica koje obnavljaju riječku željezničku stanicu, Foto: Antonio Zulijani/Level52
Što je čiji posao?, Foto: Antonio Zulijani/Level52Koji je najbolji kadar?, Foto: Antonio Zulijani/Level52Posvećenost detalju, Foto: Antonio Zulijani/Level52Za sjajnu završnu sliku, Foto: Antonio Zulijani/Level52

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.