Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:54 / 22.03.2019.

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

"Domaće ljekarije": izložba u Malom salonu posvećena ljekovitom bilju

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Prvi dan proljeća pravi je izbor za otvorenje nove izložbe riječkoga Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, koji je tog dana u Malom salonu na Korzu otvorio "Domaće ljekarije", posvećene ljekovitom bilju i tome kako su biljke zavladale medicinom, magijom, pučkom kulturom i suvremenom umjetnosti.

U starinskim ormarima, ladicama i komodama - zbog kojega sada, prema riječima kustosice izložbe Ksenije Orelj Mali salon u šali zovu Mali salon namještaja - izložena su djela umjetnika kao što su doajenka hrvatskoga slikarstva Slava Raškaj, bardovi naivne umjetnosti Stjepan Stolnik i Kamilo Vujčić i današnje umjetnice i herbalistice Jasna Šikanja i Ela Štefanac, a tu su i djela Tomislava Čeranića, Silvije Đolonge, Mirne Kutleša, Melite Sorola Staničić i Lazara Vujaklije.

Ukoliko čuvate biljne recepte protiv različitih boljki, iz MMSU-a pozivaju da ih donesete u Mali salon za vrijeme trajanja izložbe, kako bi bili izloženi i otvoreni za razmjenu. Ulaz na izložbu je slobodan, a Mali salon radi utorkom i petkom od 11 do 19 sati, subotom i nedjeljom dvokratno, 11 do 14 te od 17 do 19 sati, dok je ponedjeljkom zatvoren. Izložba "Domaće ljekarije" otvorena je do 21. travnja.

Uz umjetničke radove iz muzejskoga fundusa, na izložbi možemo vidjeti, između ostaloga, i mitske biljke poput mandragore, biljne vjenčiće koji štite od bolesti i zla, štapić za zaštitu od vraga, kao i najstariju hrvatsku ljekarušu tiskanu u Veneciji 1775. godine -  što su sve izlošci posuđeni iz Hrvatskog muzeja medicine i farmacije, Etnografskog muzeja iz Zagreba te Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci.

"Bila nam je važna ta međumuzejska suradnja", naglašava Ksenija Orelj, "a ovakvim smo postavom željeli izložbu približiti i široj publici. Napravili smo je interaktivnom na način da posjetitelji, kako bi vidjeli izloške, sami moraju otvarati i 'kopati' po ormarima i ladicama. Starinskim namještajem smo ujedno htjeli razigrati sterilnu bjelinu galerijskog prostora", kaže Orelj.

Iako bi se, sudeći po mnoštvu sintetičkih farmaceutskih pripravaka koji su nam danas na raspolaganju, mogao steći dojam da je bilje izgubilo bitku s vremenom, ova izložba nas uvjerava da očaranost blagodatima, ali i opasnostima koje dolaze iz prirode, nije nestala - možda je tek promijenila ruho.

Poslušajte što o ovome neobičnom i zanimljivom izložbenom postavu, koji je već na otvorenju izazvao iznimno veliko zanimanje publike, kaže njegova autorica Ksenija Orelj:

Domaće ljekarije, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.