Hrvatski radio

Radio Rijeka

Domagoj Dorotić: odnedavno solist riječkog HNK Zajca

07.10.2020.

17:09

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Tenor Domagoj Dorotić, prvak riječkog HNK Ivana pl. Zajca, gost je u emisiji Radio Rijeke Box in. Sudjelovao je na snimanju CD-a prve hrvatske opere "Ljubav i zloba" u produkciji HRT-a u glavnoj tenorskoj ulozi te na snimanju nosača zvuka opere "Nikola Šubić Zrinski" također u produkciji HRT-a .

Glazbeno obrazovanje je Domagoj Dorotić počeo kao trubač u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, a srednju glazbenu školu završio je u Zagrebu na Glazbenom učilištu Elly Bašić 1999. godine. Diplomirao je u klasi profesorice Vlatke Oršanić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2008. godine. Dvije godine poslije postao je solist opere HNK u Zagrebu.

U HNK u Zagrebu ostvario je uloge u operama "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca (Juranić), "Parsifal" R. Wagnera (Treći štitonoša), "Mazeppa" P. I. Čajkovskog (Andrej), "Gianni Schicchi" G. Puccinija (Rinuccio), "Hamlet" A. Thomasa (Laert), "Ljubavni napitak" G. Donizettija (Nemorino), "Evgenij Onjegin" P. I. Čajkovskog (Lenski), "Tosca" G. Puccinija (Cavaradossi), "Ekvinocij" I. Brkanovića (Ivo) i dr.

Istovremeno je nastupao i u splitskom HNK. Od gostovanja na inozemnim pozornicama izdvaja se nastup u ulozi Lenskog u Litvanskoj nacionalnoj operi u Rigi. Od 2015. na angažmanu je, u statusu prvaka, u Operi HNK u Osijeku. Nerijetko nastupa i koncertno, surađujući s našim i stranim istaknutim dirigentima i ansamblima pjevajući zahtjevna oratorijska djela. Poslušajte razgovor s novim solistom riječkog HNK Zajca:

Upoznajte novog solistu riječkog HNK Zajca, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.