Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dovršetak radova na kapeli Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije

09.12.2022.

13:34

Autor: Tatjana Sandalj

kapela Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije,

kapela Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije,

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

U kapeli Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u sklopu dominikanskog samostana sv. Jeronima, uz Trg Riječke rezolucije u centru Rijeke, završen je velik dio restauratorskih i konzervatorskih radova koji traju od 2016. godine.

Kapela je, uz susjednu kapelu Sv. Trojstva, najznačajniji gotički spomenik u gradu Rijeci. Cijeli kompleks dominikanskog samostana upisan je, od 1961. godine, u registar kulturnih dobara Hrvatske.


Reprezentativni barokni mramorni oltar nastao u radionici Pasqualea Lazzarinija ponovno je dobio odgovarajući arhitektonski okvir, obnovljene su historicističke klupe, prozorski vitraji, te zidne slike stropa središnjeg broda koji je izgrađena još krajem 15. stoljeća kao gotička kapela.


Jedan od vitraja je potpuno nov i prikazuje Riječku Majku, Mariju Krucifiksu Kozulić koja je upravo u toj kapeli organizirala dio svojih aktivnosti.


Na današnjem predstavljanju učinjenog najavljen je i prvi kulturni događaj tijekom koje će publika moći razgledati arhitektonski biser u centru Rijeke. Bit će to Božićni koncert 26. prosinca, a nastupit će riječki barokni ansambl Collegium musicum Fluminense.


U obnovu kapele grad Rijeka je od 2016. godine uložio 460 tisuća kuna, a Ministarstvo kulture je samo u ovoj godini osiguralo 250 tisuća kuna.


O povijesno-umjetničkoj vrijednosti objekta govori konzervator Željko Bistrović:

Blago kompleksa dominikanaca nadilazi nacionalne baštinske okvire

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.