Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dramom „Ljubavna pisma Staljinu“ Festival Opatija otvara kazališnu sezonu

13.01.2019.

12:28

Autor: Radio Rijeka

Foto: Festival Opatija

Foto: Festival Opatija

Foto: - / -

U opatijskom Centru Gervais ove nedjelje, 13. siječnja u 20 sati gostovanjem predstave „Ljubavna pisma Staljinu“ zagrebačkog Kazališta Planet Art započinje nova kazališna sezona u organizaciji Festivala Opatija.

Predstavu premijerno izvedenu u Zagrebu 4. studenog prošle godine, režirala je Saša Broz prema tekstu suvremenog španjolskog dramatičara Juana Mayorge. Inspirirana crticom iz stvarnog života njezinih protagonista – jednog od najznačajnijih ruskih pisaca Mihaila Bulgakova, autora remek-djela „Majstor i Margarita“ i diktatora i glavnog cenzora Josifa Visarionoviča Staljina, predstava se bavi vječno aktualnom temom - odnosom vlasti i umjetnosti te pokušajima vlasti da kontrolira umjetnike.

Smještena je u tridesete godine Sovjetskog Saveza, u vrijeme staljinističkih čistki, kada se Bulgakov sukobljava sa Staljinom, te započinje raspravu o cijeni i granici umjetničke slobode. Kompleksno uranjajući u vrijednosti i razloge dva suprotstavljena principa, ova drama donosi dinamičnu i intenzivnu studiju vječnih pitanja koja se postavljaju pred pojedinca, društvo i umjetnost. U glavnim ulogama pojavljuju se Franjo Dijak, Anastasija Jankovska i Marko Torjanac, ujedno pomoćnik redateljice i scenograf.

Cijena ulaznice iznosi 80 kuna za mjesta u parteru i 60 kuna za mjesta na balkonu. Na dan predstave, blagajna u prizemlju Centra Gervais otvorena je od 19 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.