Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dubrović: Bolje je reći kako stvari stoje. Možda nas to probudi.

14.11.2021.

14:29

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Najdugovječniji ravnatelj jedne ustanove u kulturi grada Rijeke, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović bio je gost Nedeljnega obeda u programu Radio Rijeke. Podsjetili smo se, najprije, zašto se Palača šećera tako zove.

Hrvatsko muzejsko društvo dodijelio je Godišnju nagradu u kategoriji za realizirani stalni postav Muzeju Grada Rijeke. Prvi stalni postav tog muzeja u cijelosti je posvećen riječkoj povijesti, s naglaskom na razdoblju kada je Rijeka postala grad u modernom pogledu, dakle tijekom 18., 19. i 20. stoljeća. Nagradu je preuzeo Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada i autor stalnog postava.

A podsjetili smo se i da je riječka gradska vijećnica nekoć bila - banka. Putovali smo Na obedu malo u riječku, a to znači i europsku povijest. 

Rijeka je bila velika luka u malome gradu, istaknuo je Dubrović podsjetivši i na činjenicu da Rijeka jest uvijek bila mali grad, ali je prijestolnica, Zagreb, još polovicom 19. stoljeća bio manji od Rijeke. Rijeka je bila veliki industrijski grad.

Hrvatsko muzejsko društvo je posebnim priznanjem nagradilo i realizirani stalni postav JGL Muzeja farmacije u Rijeci. Taj postav pripremljen je u suradnji s Muzejom grada Rijeke.

"Sada smo mali grad, s malim potencijalom, u manje bitnom dijelu svijeta. Nadamo se da će se to promijeniti. Ako se treba hvaliti, možemo se hvaliti, ali bolje je reći kako stvari stvarno stoje, možda nas to probudi da nešto napravimo", rekao je Ervin Dubrović slijedeći uzročno-posljedične riječke silnice i okolnosti.

U nastavku razgovora tema su bili muzeji i percepcija o muzejima koja se mijenja. A muzeji moraju biti negdje na pola puta između škole i zabavišta, vjeruje ravnatelj ustanove koju od preseljenja u Palaču šećera hvale i domaći i strani posjetitelji, a sada je dobila i nagradu struke. 

Na jelovniku razgovora našao se i Giovanni de Ciotta, pragmatičan lik koji je izvukao najbolje od sebe i od grada u situaciji u kojoj se našao. I kakve se paralele mogu povući, u političkom kontekstu, između Ciottina i našeg vremena?

Uskoro će u prostoru Muzeja grada Rijeke, u Kockici, biti otvorena izložba Ervina Dubrovića "Neobični Ante Dukić" posvećena autoru knjige "Iz dnevnika jednog magarca".

Mario Lipovšek nazvao je sugovornika atipičnim čovjekom našega kraja, poslušajte zašto:

Na obedu: Ervin Dubrović, pripremio Mario Lipovšek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.