Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dva dokumentarca Bernardina Modrića večeras pred tršćanskom publikom

25.01.2018.

12:41

Autor: Olivera Vinković

Bernardin Modrić i Nedjeljko Fabrio (Foto: arhiv)

Bernardin Modrić i Nedjeljko Fabrio (Foto: arhiv)

Foto: - / -

U tršćanskom Studiju Tommaseo danas će biti predstavljena dva filma riječkog redatelja Bernardina Modrića, "Moja Europa" i "Fabrio". Organizatori projekcije su Zajednica Hrvata u Trstu i Regija Friuli-Venezia-Giulia.

Marija B., mlada umirovljenica s visokom stručnom spremom, jedna je od 36 tisuća Hrvatica koje rade u Italiji kao njegovateljice, domaćice i družbenice starih, bolesnih i nemoćnih Talijana i Talijanki o kojima njihove obitelji ne mogu brinuti na neki drugi način. Marija taj posao radi pet godina i njime omogućava relativno lagodan život svoje obitelji u Hrvatskoj.

Tema je to srednjometražnoga dokumentarnog filma "Moja Europa" riječkog redatelja Bernardina Modrića, jednog od dva njegova filma koja će večeras upoznati tršćanska publika. Drugi film, "Fabrio" o Nedjeljku Fabriju, započinje sjećanjima književnika na 1947. godinu, kad je s ocem i majkom iz Splita došao u Rijeku, grad koji su napustili ili još uvijek napuštali riječki Talijani.

"Dokumentarac kroz njegov život i djelo zapravo priča i priču Rijeke i našega kraja u 20. stoljeću", kaže redatelj i dodaje kako vjeruje da će dobro predstaviti hrvatsku i riječku kinematrografiju. Poslušajte izjavu: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.