Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dva glagoljička lista s Krka iz 15. stoljeća u privatnoj norveškoj zbirci

24.04.2016.

10:36

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U jednoj od najvećih privatnih zbirki starih rukopisa u svijetu, čiji je vlasnik Norvežanin Martin Schoyen, nalaze se i dva glagoljička lista pisana u prvoj polovici 15. stoljeća na otoku Krku. Riječ je o pravilima svjetovne bratovštine Svete Marije od Gorice kod Jurandvora.

Vrijednost zbirke procjenjuje se na 105 milijuna dolara, a njezinog je vlasnika Martina Schoyena tijekom svoga službenog posjeta Oslu posjetio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je u norveškoj prijestolnici boravio na predstavljanju zdravstvenoga turizma Kvarnera.

Dva glagoljička lista koja su u toj zbirci potječu iz 1425. godine. Na njima su mješavinom hrvatskoga čakavskog i crkvenoslavenskoga jezika zapisana pravila svjetovne bratovštine Svete Marije od Gorice kod Jurandvora, s ukrasnim glagoljičkim slovima i inicijalima.

Glagoljički listovi ostavština su poznatoga krčkog popa glagoljaša Vinka Premude. U tekstu se spominju Senj, Rab i Rijeka te "otok" (najvjerojatnije Krk). Spominju se također "Mikula, knez krčki, modruški, senjski i pročaja", njegova žena "gospa kneginja Dorotija" te knez Ivan, "bana Mikule sin" i "kneginja gospa Elizabeta".

Knez Ivan, čije ime je zapisano u ovim glagoljičkim listovima, boravio je na dvoru švedskoga kralja Erika s kojim je bio osobni prijatelj. Kralj Erik je u to vrijeme bio zajednički kralj Danske, Švedske i Norveške.

Osim krčkih listova, u Schoyenovoj su zbirci i tri vrlo stara rukopisa iz Dalmacije pisana srednjovjekovnim latinskim pismom beneventanom na latinskome jeziku. Potječu iz 11., 12. i 13. stoljeća, a na njima su zapisani tekstovi sv. Augustina i sv. Grgura Velikog.

Uz župana Komadinu, zbirku Martina Schoyena posjetili su i hrvatski veleposlanik u Norveškoj Hrvoje Marušić te direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.