Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dvije nagrade izložbama Prirodoslovnog muzeja u Rijeci

22.10.2015.

14:20

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki Prirodoslovni muzej dobitnik je dviju prestižnih nagrada: za najbolji stalni postav napravljen u prošloj godini te za pokretnu izložbu "Bioraznolikost je bitna". Time su ponovno potvrdili svoju inovativnost u muzejskim prezentacijama i radu.

Jedna od nagrada je godišnja nagrada Hrvatskoga muzejskog društva za najbolji stalni postav ostvaren u 2014. godini. Ravnateljica muzeja Željka Modrić Surina objašnjava da je riječ o postavu Plavetnilo. Raznolikost života u podmorju Kvarnera, čiji su autori Milvana Arko PijevacMarin Kirinčić i Marcelo Kovačić. Dizajner i kreativni voditelj cijelog projekta bio je Klaudio Cetina.

Nagrađena je i pokretna izložba Biodiversity matters! odnosno Bioraznolikost je bitna! i to za implementaciju projekta Biodiversity is Us koji je promocijski projekt svjetske organizacije zooloških vrtova i akvarija što djeluje pri UNESCO-u i zapravo u svjetskoj konkurenciji projekata koji su djelovali na tom nivou. Ovu su izložbu pripremili Marin Kirinčić i Nadija Dunato Pejnović.

Pročelnik županijskoga Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu, Valerij Jurešić rekao je da su nagrade važna vanjska potvrda puta koji će još mnogo toga pokazati i ove godine i u idućim godinama. "I u projektima koje mi na županijskoj razini zajedno sastavljamo s drugim muzejima, vidim da je nama ovaj muzej najjača karika u priči te očekujem da povuče sve ostalo", kaže Jurešić.

Obje izložbe omogućene su novcem Europske unije, Ministarstva kulture te Primorsko-goranske županije. Poslušajte priču o nagrađenim izložbama Prirodoslovnoga muzeja u Rijeci:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.