Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dvije nagrade za "Srce veće od mene samog" na Malom Maruliću

16.04.2022.

08:00

Autor: Tatjana Sandalj

Srce veće od mene samog

Srce veće od mene samog

Foto: - / Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Riječki lutkari su se iz Splita, s Malog Marulića, vratili s dvije nagrade. Tamara Kučinović je za ulogu Tvora nagrađena za najbolje glumačko ostvarenje, a autorski tim i ansambl predstave "Srce veće od mene samog" dobili su posebnu nagradu za izuzetna umjetnička ostvarenja – nagradu za inovativnost scenskog jezika.

U natjecateljskom dijelu programa 15. Festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić, koji je završen u četvrtak, bilo je sedam predstava. Stručni žiri ovogodišnjeg Malog Marulića bili su redatelj Saša Božić, spisateljica i novinarka Magdalena Mrčela te glumac i ravnatelj Gradskog kazališta mladih Split Ivo Perkušić.


Zanimljivo je, autorica i redateljica predstave Tamara Kučinović je u ulogu za koju je nagrađena "uskočila" jer glumica Andrea Špindel zbog ozljede nije mogla nastupiti. 


Emotivnu, duhovitu i pomalo neobičnu predstavu riječki lutkari premijerno su izveli prošle godine, a riječ je o projektu u kojem nema scenografije i lutaka nego glumci animiraju inače prazan prostor. Kroz lik medvjeda Urse, čije veliko srce želi zagrliti mnoge šumske životinje, predstava progovara o emocijama i strahu od ljubavi, što je najveći čovjekov neprijatelj. Autorica teksta i redateljica Kučinović napomenula je da je tekst stvaran u vrijeme izolacije kao refleksija na situaciju u kojoj smo se nalazili.


Dramaturg i asistent redateljice je Nikša Eldan, Alena Pavlović potpisuje likovno oblikovanje, skladatelji su Ivana Đula i Luka Vrbanić, a oblikovatelj svjetla je Sanjin Seršić, zajedno s Kučinović. Predstavu izvode: Zlatko Vicić, David Petrović, Tilen Kožamelj, Almira Štifanić, Petra Šarac, Damir Orlić te Andrea Špindel.


I dok "Srce..." putuje po festivalima, riječki lutkari travanj će na matičnoj riječkoj adresi zaključiti izvedbama predstave Davida Petrovića "Mrljek i Prljek", oblikovanoj prema slikovnicama Jelene Pervan i Jelene Brezovec.

Iz predstave "Mrljek i Prljek"

Iz predstave "Mrljek i Prljek"

Foto: - / Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.