Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dvije večeri riječkog Art-kina posvećene eksperimentu

06.10.2016.

10:58

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS gostuje u Art-kinu Croatia uz program nagrađenih filmova ovogodišnjeg izdanja i ključne radove filmske avangarde - dadaizma, uz gostovanje selektorice i organizatorice festivala Marine Kožul. Ulaz je slobodan.

Nagrađeni filmovi 12. Festivala 25 FPS na repertoaru su riječkog Art-kina danas u 20 sati. Ali u kinu treba biti već sat ranije jer će biti predstavljena knjiga "Povijest eksperimentalnog filma i videa" u sklopu programa "Film izvan okvira".

Festivalski žiri jednoglasno je dodijelio tri Grand Prixa i jedno posebno priznanje. Posebnim je priznanjem nagrađen film "Grad Maja" koji odaje počast vraćanju autonomije uz pomoć kartografije, jezika i mitotvorstva. Grand Prix su dobili: film "Dnevnik starog psa", human prikaz rastave umjetnika od njegova djela, "Nered", rad koji razotkriva neobuzdanu divljinu podataka te "Kako izvana tako i iznutra", film koji gradi novi materijalizam u kinodvorani, izvanredan niz predmeta koji lebdi između atomskog i kozmičkog.

Nagradu Green DCP zaslužio je film "Pokretni Elementi" Marka Tadića koji funkcionira na nekoliko razina. Riječ je o animiranom putopisu kroz povijest hrvatske avangarde i apstraktnoj meditaciji o procesu stvaranja. Publika je nagradila film "E" Helene Ungaretti, Miguela Antunesa Ramosa i Alexandre Wahrhaft koji se fokusira na parking i parkiranje.

Petak 7. srpnja od 20 sati na repertoaru nudi ključne radove filmskog dadaizma. Program "Ode filmu: DADA 1916-2016" filmofilska je i kulturna proslava stote obljetnice umjetnosti osuđene kao 'degenerirane' u kojemu se slavi umjetnička sloboda, fotokemijska svojstva filma, umijeće bavljenja filmskom vrpcom i umjetnost filmskog eksperimenta kroz povijest. Na veliko platno stižu Marcel Duchamp, René Clair, Viking Eggeling, Hans Richter i Man Ray na 16-milimetarskim i 35-milimetarskim vrpcama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.