Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dvodnevni riječki program Goranova proljeća u tri prostora

14.03.2019.

11:19

Autor: Hina

Predstavljena je i skulptura Nagrade Ivan Goran Kovačić, djelo akademskog kipara Igora Rufa.. (Foto: Jurica Galoć / Pixsell)

Predstavljena je i skulptura Nagrade Ivan Goran Kovačić, djelo akademskog kipara Igora Rufa.. (Foto: Jurica Galoć / Pixsell)

Foto: - / -

Zbirka "Mehanika peluda" Martine Vidaić osvojila je novouvedenu Nagradu Ivan Goran Kovačić 56. Goranovog proljeća, namijenjenu najboljoj pjesničkoj knjizi, dok je Goran za mlade pjesnike dodijeljen Denisu Ćosiću. 21. i 22. ožujka riječko Goranovo proljeće bit će u Palachu, Dnevnom boravku i Kotaču.

Marko Pogačar, predsjednik odbora Goranovog proljeća, rekao je da će se nova nagrada dodjeljivati bijenalno, kao i Goranov vijenac, nagrada za životno djelo, opus i ukupni doprinos. "U godini između, počevši od ove, dodjeljivat ćemo Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu", najavio je u srijedu na konferenciji za novinare. 

Pogačar ističe kako je takav tip nagrade "bolno nedostajao" domaćoj pjesničkoj sceni. "Teško je reći zašto ju dosad nismo imali. Za prozna djela i romane imamo ih čitav niz, a za pjesništvo ne, pa smo odlučili ispuniti tu prazninu", dodao je. 

Najstarija hrvatska pjesnička manifestacija ove će se godine održati od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Puli, gdje će se, uz dodjele upravo objavljenih nagrada, održati niz pjesničkih čitanja i susreta s publikom. Ugostit će 40 pjesnika iz 14 zemalja, koji će čitati na vlastitim jezicima, uz prijevod na hrvatski. Više o programu u Rijeci čitajte ovdje.

Žiri, u kojem su bili Tonko Maroević, Dorta Jagić i Branislav Oblučar, odabrali su laureatkinju između više od 100 knjiga pristiglih na natječaj, a prema njihovom obrazloženju ta iznimno zaokružena i cjelovita nova pjesnička zbirka "ima naizgled koralni karakter i kao da se sastoji od niza posebnih svjedočenja, iskaza nebrojenih i tek okvirno određenih lica (i stvari, i pojava) što govore."

"Poetski izraz Martine Vidaić odlikuje se gipkom metaforikom i jetkom slikovitošću, on uspijeva dosjetljivo amalgamirati gorčinu i žestinu, okrutnost i nježnost, preplitanje i jasnoću, razmetanje i gluhoću. S komponentom naglašene socijalne osviještenosti, na rubu aktualiteta i efemernosti, ova pjesnikinja uspijeva očuvati temeljnu autonomiju poetskog prostora, nezamjenjivo obilježiti inače stereotipnu ili konvencijama obilježenu motiviku, dati pečat neravnodušne stvaralačke participacije", istaknuto je.

Martina Vidaić (Zadar, 1986.), profesorica hrvatskog jezika i književnosti, do sada je objavila tri zbirke pjesama: "Era gmazova", "Tamni čovjek Birger" i nagrađenu "Mehaniku peluda" (u izdanju Hrvatskog društva pisaca). Pjesme su joj objavljene u antologiji mlađeg pjesništva Hrvatska mlada lirika 2014., u hrvatsko-rumunjskoj antologiji mlađeg pjesništva Ritualul omului fericit - 18 poeti croati tineri, kao e-knjiga L'insopportabile delicatezza della polvere te u relevantnim književnim časopisima.

Na ovogodišnji natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike, koja se dodjeljuje od 1977. godine, pristigla su 54 rukopisa, među kojima je žiri: Miroslav Mićanović, Evelina Rudan i Martina Vidaić jednoglasno odabrao "Crveno prije sutona" Denisa Ćosića

Rukopis se istaknuo kao "kompaktna knjiga pjesama u prozi koja od početka do kraja drži visoku napetost poetske ispisanosti na razini oblikovanja teksta cijele knjige i na razini oblikovanja svakoga pojedinačnog teksta unutar cjelina naslovljenih U žutoj travi, Crveno prije sutona, Kopito od zvijezda i Podijeliti pomrčinu. Kako je vidljivo iz naslova cjelina, a tako je i u tekstovima u knjizi, lirski se iskazivač usredotočuje na vizualnost i, kasnije, taktilnost. Zvuk se pojavljuje tek minimalno, poneki zvon zvona propara prostor, poneko struganje više je u boji nego u zvuku, ali u bitnome ovo je knjiga tišine", ustvrdio je žiri.

Denis Ćosić (Karlsruhe, 1996.) osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Požegi, a sada studira turistički menadžment u Zagrebu. Pjesme su mu zastupljene u nekoliko zbornika, časopisa, sudjeluje u raznim književnim tribinama i večerima čitanja poezije. Pjesme su mu prevođene na slovenski. 

U fokusu Goranovog proljeća ove će godine biti frankofono pjesništvo, s petero gostiju iz Belgije, Francuske i Švicarske.

Ana Brnardić Oproiu, članica odbora Goranovog proljeća, najavila je da se ovogodišnje, 56. Goranovo proljeće otvara 20. ožujka na Sceni F22 Akademije dramskih umjetnosti, a pjesnička karavana  potom odlazi u Lukovdol gdje će se dan kasnije u podne održati svečana dodjela nagrada. 

"Festival potom seli u Rijeku, gdje će se pjesnička čitanja održati u Palachu, a u petak se u riječkom Book caffeu Dnevni boravak, predstavlja platforma Versopolis i u Klubu Kotač organiziraju pjesnička čitanja", dodala je. Pjesnička platforma Europske unije Versopolis posvećena je većoj mobilnosti i vidljivosti mlađih europskih pjesnika, a Goranovo proljeće njezin je dio s 15 drugih velikih pjesničkih festivala iz 15 zemalja.

Festival završava u subotu, 23. ožujka, u MM centru Studentskog centra, gdje će pjesničku večer pratiti glazbeni program. Nastupit će laureati, renomirani hrvatski pjesnici i pjesnikinje, inozemni gostujući pjesnici i gosti Europske platforme za mlade pjesnike Versopolis. Za glazbu su zaduženi Ivan Grobenski i grupa Šumski, čiji će živi nastupi pratiti čitalačke programe.

Goranovo proljeće / FB

Goranovo proljeće / FB

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.