Hrvatski radio

Radio Rijeka

Eksperimentalni opus Antuna Motike izložen uz djela suvremene umjetnosti

08.04.2017.

17:11

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U riječkome Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena je skupna izložba "Projekcije". Izložen je gotovo nepoznat opus eksperimenata velikana hrvatske umjetnosti Antuna Motike, uz radove njegovih suvremenika i današnjih umjetnika s domaće i međunarodne likovne i eksperimentalne filmske scene

"Odlučili smo se prirediti izložbu koja se bavi osnovnim pitanjem – je li Antun Motika bio suvremen autor, i ako jest, je li to još i danas. Da bismo pitanje i naš stav - da on to jest - mogli potkrijepiti, pozvali smo suvremene autore koji su radili radove na temu Motikinih eksperimenata", tumači kustosica Sabina Salamon. Uz Motikina su djela tako izloženi radovi Stana BrakhageaZlatka HajdleraAleksandara SrnecaJuliane BorinskiAne HušmanIvana Marušića KlifaGorana PetercolaDavora Sanvincentija i Silva Šarića.

Postav objedinjuje analogne i digitalne tehnike, svjetlosne instalacije, fotografiju i film, a izložena su i dva luminokinetička objekta koja je Filip Beusan rekonstruirao prema skicama Antuna Motike. Na otvorenju izložbe jednokratno je prikazan film američkog avangardnog autora Stana Brakhagea "Mothlight", napravljen bez kamere, u kojem je autor na filmsku vrpcu lijepio cvijeće i krila moljaca. 

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci izloženi su Motikini radovi nastali između četrdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, i do sada su pokazani samo jedanput, u Zagrebu, u galeriji Centar 1968. godine. "To su fotokolaži, razne smole, boje, razne vrste organskih materijala i biljaka koje je on lijepio na stakalca i celofane, i zamišljao je zapravo projekcije na zidu", kaže Salamon.

Prvo predstavljanje tog opusa u Rijeci moći će se razgledati do 7. svibnja. Poslušajte izjavu Sabine Salamon:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.