Hrvatski radio

Radio Rijeka

Elvis Stanić: U jazz glazbi improvizacija se jako često zloupotrebljava

07.05.2023.

14:42

Autor: Anja Matić

Elvis Stanić

Elvis Stanić

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Nedjelja je, vrijeme obeda. Dok dio slušatelja kuha, neki već jedu, ili su na plaži, našem Albertu Petroviću je izravno iz Osijeka stigao Elvis Stanić, jedan od najboljih hrvatskih suvremenih jazz fusion gitarista, multiinstrumentalist i najnagrađivaniji jazz skladatelj novije generacije. 

Stanić, rođeni Riječanin, ovdje je počeo svoju glazbenu karijeru. Nakon završetka klasične glazbene edukacije (instrument harmonika), posvetio se jazzu, bluesu i rock gitari. 

Mnogi imaju predrasude prema harmonici. Harmonika ja zapravo instrument koji svatko tko se bavi glazbom treba početi svirati. Nikada nisam više vježbao harmoniku no sada.

Elvis Stanić

Elvis je godinama brusio svoj talent i 1994. godine osvojio naslov najtalentiranijeg novog studenta i potpunu stipendiju prestižnog bostonskog Berklee College of Music gdje je studirao jazz kompoziciju i jazz gitaru. 


Tijekom bostonskih dana surađuje s mnogim američkim jazz glazbenicima (Jim Kelly, Dennis Montgomery, John Thomas, Bob Harrigan, Frank Williams,..), a nakon povratka u Hrvatsku osnovao je popularnu jazz fusion skupinu Elvis Stanić Group koja postaje jedna od najboljih jazz skupina u Hrvatskoj. 


Stanić je u eteru najavio i ovogodišnji Liburnia Jazz Festival koji dovodi prestižne umjetnike iz Japana.

U glazbi sam probao sve što se da probati. Karijera je jedno, a glazba drugo. U suštini je bitno da čovjek radi ono što voli, bez izvanjskog pritiska.

Elvis Stanić

Koje su bile Stanićeve glazbene želje tijekom emisije, što mu predstavlja izazov i zašto ove godine trebamo podržati Liburnia Jazz Festival poslušajte ovdje:

Ne pozabimo: Elvis Stanić

Elvis Stanić i Albert Petrović

Elvis Stanić i Albert Petrović

Foto: Anja Matić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Klasa optimist

Svake subote u 12:40 u goste pozivamo ljude koji svojim načinom života i razmišljanjima bude optimizam u ovim teškim vremenima. Poslušajte svoju dozu tjednog optimizma subotom u emisiji "Klasa optimist"!

Poslušajte u Slušaonici