Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:50 / 13.06.2022.

Autor: Nenad Lučić

Emil Crnković o tragovima goranskih majstorskih kamenoklesara

"U sjeni Okrugljaka"

"U sjeni Okrugljaka"

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Emil Crnković iz Brod Moravica ovogodišnji je dobitnik književne nagrade Gorančica, dodijeljene po 19. put za najbolje znanstveno ili beletrističko djelo, koje je zavičajno i tematski autor vezao uz Gorski kotar. 

Knjigom naslova "U sjeni Okrugljaka" autor se fokusirao na točno 400 godina postojanja i tradicijske običaje sela Male Drage te pritom otkrio da je taj dio Gorskog kotara imao i bogatu, no danas potpuno zamrlu kamenoklesarsku tradiciju.


Zna se da su Gorani uglavnom vezani uz šumarstvo i preradu drva, no priča o jednom dijelu povijesti goranskog kamenoklesarstva također itekako zaslužuje našu pozornost. 


Naime, nesumnjivo je riječ o zanatlijama, bez čijeg bi umijeća bilo nemoguće izgraditi neke od vitalnih objekata na Karolinskoj i LUjzinskoj cesti, koje su stoljećima preko Gorskog kotara povezivale priobalnu i kontinentalnu Hrvatsku. 


Gotovo cijelo jedno stoljeće prije dovršetka Karoline, na području današnje Općine Brod Moravice, 1622. godine, nastalo je naselje Male Drage, koje obilježava točno četiri vijeka svoje povijesti. 


Na višestoljetnu opstojnost toga sela nemalo je utjecao i dolazak obitelji Majetić iz Like, čijih je pet generacija njegovalo kamenoklesarsku tradiciju. 


Njihova višestoljetna ostavština nije vidljiva samo na dijelovima velikih prometno - infrastrukturnih projekata, već i na do danas sačuvanim svodovima kuća, nadgrobnim spomenicima te brojnim uporabnim predmetima, koji se još uvijek mogu pronaći u kućanstvima. 


Majetići su svojim kamenoklesarskim umijećem uspjeli urediti i sačuvati seosko izvorište pitke vode, a u kamenu su uklesali i neke tužne dijelove svoje obiteljske povijesti. 


Naime, nakon što je jednom od predaka obitelji Majetić, pri porodu umrla žena s dvoje blizanaca, on je, suočen sa saznanjem da nakon njega nitko neće održavati obiteljski grob, na zidu groblja uklesao dirljiv natpis i tako ostavio trajan trag o sebi i svojim najmilijima. 


Nažalost, nestanak tradicijskih zanimanja, uključujući i kamenoklesarstvo, nemalo je utjecalo na postupno odumiranje brojnih goranskih naselja, uključujući i Male Drage. 


Demografska sadašnjost toga sela, gdje trenutačno živi troje stalnih stanovnika, izgleda otužno. U Malim Dragama danas ima pet ovaca i gotovo upola manje ljudi, pomalo sjetno kaže mr. Emil Crnković te pridodaje kako je u vrijeme nestalih kamenoklesara tamo živjelo između 200 i 280 stalnih žitelja.


Poslušajte emisiju:

emisija Leksikon

mr. Emil Crnković  - ovogodišnji dobitnik književne nagrade "Gorančica"

mr. Emil Crnković - ovogodišnji dobitnik književne nagrade "Gorančica"

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Leksikon

Ne stane nam sve u informativne emisije dana, pa zato u Leksikonu svakog dana između 17 i 18 sati emitiramo nekoliko razgovora ili reportaža o aktualnim događajima u našem kraju. Između njih - dobra glazba!

Poslušajte u Slušaonici