Hrvatski radio

Radio Rijeka

Englesko-hrvatski brodostrojarski rječnik

26.11.2013.

08:40

Autor: Hina / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Enciklopedijski brodostrojarski rječnik riječkih profesora Josipa Luzera i Aristidea Spinčića predstavljen je sinoć na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

Autori rječnika dugogodišnji su profesori riječkoga Pomorskog fakulteta, a napisali su rječnik u kojem je 35 tisuća natuknica s izgovorom, deseci tisuća kolokacija, mnoštvo glagolskih izraza, žargonizama i 870 čestih brodostrojarskih kratica.

Rječnik obuhvaća cjelovit brodostrojarski korpus suvremenog engleskog jezika, a u bibliografiji je 190 izvora, uglavnom brodostrojarskih priručnika, udžbenika, tehničkih rječnika i pojmovnika.

Recenzent rječnika, profesor riječkoga Pomorskog fakulteta Boris Pritchard istaknuo je da rječnik sadržajem izlazi iz leksikografskih okvira zbog mnogobrojnih komentara, objašnjenja i enciklopedijskih uputa.

Vrijedna novost tog rječnika je 50 tisuća primjera upotrebe rječi u kontekstu, što može biti uzor drugim autorima sličnih djela, istaknuo je Pritchard. Naveo je da je rječnik namijenjen časnicima i upraviteljima stroja na brodu, studentima, inženjerima u Hrvatskoj ratnoj mornarici, pomorskoj upravi, brodograđevnim stručnjacima i mnogim drugima.

Dekan Pomorskog fakulteta Serđo Kos istaknuo je da je to najopsežnije izdanje koje su napisali nastavnici s tog fakulteta te ujedno prvo koje se objavljuje i u elektronskom izdanju prikladnom za upotrebu na pametnim mobitelima. Rječnik je objavila Školska knjiga.

Posljednji rječnik slične namjene, ali znatno skromnijeg opsega, autorice Ljerke Bartolić, objavljen je krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Enciklopedijskim rječnikom popunjava se leksikografska praznina nastala razvojem tehnike i uvođenjem novih tehnologija, rečeno je na predstavljanju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.