Hrvatski radio

Radio Rijeka

EPK 2020: u tijeku je mapiranje svih potencijala Rijeke

20.12.2016.

11:34

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka je kroz povijest putovala kroz mnoge države i sada smo tu gdje jesmo, a "Vi ste sada ovdje!" je naziv izložbe koju čine uvećani detalji geografskih karti na kojima je Rijeka prikazivana tijekom proteklih 150 godina.

Obzirom da je u okviru projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020 u tijeku mapiranje svih gradskih situacija, svih kulturnih vrijednosti i mogućnosti Rijeke, kustos Vuk Ćosić odlučio se poigrati stvarnim povijesnim kartama na kojima je Rijeka prikazivana tijekom proteklih 150 godina.

Izdvojio je uvećane detalje karti pri čemu je došlo do izražaja da je Rijeka gotovo uvijek skrivena iza neke kartografske linije, a i sva pisma i jezici na kojima je se spominje. Predstavljen je, primjerice, detalj sa svilene karte koju su britanski piloti nosili kao marame kad su letjeli nad našim krajevima te s hipološke karte koja prikazuje pasmine konja koje su se uzgajale u Kraljevini Jugoslaviji, ujedno jedine karte koja se čuva u Državnom arhivu u Rijeci na kojoj je naziv grada napisan ćirilicom.

"Vi ste sada ovdje!" je naziv izložbe što je postavljena u Galeriji Plavi salon, na prvom katu zgrade Grada Rijeke i dostupna je svake srijede od 16 do 18 sati do kraja siječnja. Ćosić tumači postupak mapiranja i govori o tome kako Rijeku doživljavaju oni koji je gledaju sa strane:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.