Hrvatski radio

Radio Rijeka

EPK program Učionica građane podučava o kulturi i kulturnoj politici

09.02.2019.

16:13

Autor: Hina

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Kroz pedesetak aktivnosti iz programa Učionica, koji je dio projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, prošlo je do sada više od 700 građana koji su stekli znanja i vještine iz tema vezanih uz kulturu i kulturnu politiku, izvijestili su iz Rijeka 2020.

Polaznicima su domaći i inozemni stručnjaci putem seminara, radionica, treninga i edukacijskih programa prenosili svoja znanja i  iskustva.

Voditelji Učionice Tanja Kalčić i Nenad Antolović polaznicima programa jučer su podijelili diplome i najavili da se edukacija nastavlja i u ovoj godini. Izdvojili su trodnevnu konferenciju "Brendiranje u kulturi" krajem veljače, ljetni seminar "Trendovi u stvaranju dječjih programa" i edukativni program koji će prethoditi konferenciji "Kulturna diplomacija". 

Pokrenut će i nove programe o važnosti društveno odgovorne kulture i umjetnosti te o menadžmentu volontera. U sklopu Učionice dosad je objavljeno šest edukativnih skripti s održanih seminara, koje će biti dio virtualne biblioteke u izradi, kao nasljeđe projekta EPK.

U dosadašnjem radu Učionice ističe se programi "Aplause, please", namijenjen djelatnicima u kulturi kako bi bolje razumjeli publiku i poboljšali suradnju raznih kulturnih organizacija, te "Razvoj organizacija", proveden u suradnji s Udrugom Smart, o pisanju projekata za prijave na EU fondove te prikupljanju financijskih sredstava za realizaciju i vođenje projekata.

Tu je i program "Produkcija u kulturi", koji je i nezaposlenim osobama omogućio stjecanje vještina i kompetencija za bolje pozicioniranje na tržištu rada i ulazak u svijet poduzetništva. Program je dodatno financiran iz Europskog socijalnog fonda, a obuhvaća praktična učenja iz područja organizacije kulturnih događanja.

U edukativnom programu Rijeka 2020 je i "Tehnička produkcija kulturnih i umjetničkih događanja", za stjecanje znanja potrebnih za postavljanje izložbi i scenografije, scenske rasvjete, spajanja sustava ozvučenja i osnova videosustava.

Namjera programa Učionice je da se u Rijeci poveća broj i kvaliteta stručnjaka u kulturnoj produkciji i organizaciji događaja, što je važno i za razdoblje nakon 2020. godine.

Među manjim seminarima Učionice u 2018. godini bili su trodnevni seminar "Angažirane umjetničke prakse / Uključivanje zajednice", seminar "Business2Culture", gdje su polaznici učili stvarati partnerske odnose s poslovnim sektorom i umijeće javnog nastupa i pregovaranja, te seminar "Organizacija kulturnih događanja" na kojem su se upoznavali s područjem menadžmenta u kulturi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.